HET TIENDE VOLK 1
Aha


Emmanuel Despujol • Gorilla
48 p. (HC)
Ras el hanout

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na omzwervingen in de illustratie- en modesector heeft gouwe ouwe Emmanuel Despujol (de man zit al op tram 5) eindelijk zijn droom waargemaakt en zijn eerste strip op de goegemeente losgelaten!

We bevinden ons in een Game of Thrones-achtige setting (denk: verschillende rijken, politiek gekonkel, blote madammen en heel veel gefoefel), maar nu spelen er ook antropomorfe beestjes in mee. Hoofdrolspeler Aha is een wat klein uitgevallen hogepriester uit het volk van de Aana die de gave van de onkwetsbaarheid bezit. Hij wordt op missie gestuurd naar de Dedwen, een katachtig strijdersvolk, om een scheve situatie op zijn geheel eigen onorthodoxe manier weer recht te zetten.

Despujol doet een ras el hanoutje en mixt topingrediënten als de Egyptische mythologie, Noord-Afrikaanse mores en een flinke snuif fantasy tot een gevarieerde, maar oh zo krachtige blend! De kniesoor in ons merkt op dat het scenario misschien een heel klein beetje aan proloogarmoede lijdt en er zijn ondertussen al zoveel karaktertjes de revue gepasseerd dat we niet wisten waar eerst kijken. De basis lijkt ons zo in elk geval solide genoeg om er heel wat verhaallijnen aan vast te koppelen.

Kortom, aan niks is te merken dat dit Het Tiende Volk over een stripdebuut gaat. Despujol heeft het verhaal duidelijk laten rijpen en laat zien dat hij een getalenteerd en veelzijdig tekenaar is. We kunnen het alleen maar jammer vinden dat hij zo lang gewacht heeft om een heus stripalbum aan zijn cv toe te voegen!

> MARIO STABEL — februari 2015