Bibliografie van Ivan Reis
• Aquaman
• Batman Herboren
Bibliografie van Grant Morrison
• All-Star Superman
• Batman Incorporated
• Batman: Arkham Asylum
• Batman: Gothic
• JLA Earth 2
• Superman: Action Comics
MULTIVERSITY 1
Het Huis der Helden


Ivan Reis + Grant Morrison • RW Uitgeverij
48 p. (SC)
Grenzeloze fantasie

Experimentje van RW Uitgeverij. Na tientallen gebundelde miniseries en opeenvolgende bundelingen (TPB's noemen Amerikanen die) van lopende reeksen lanceert het met Multiversity een comicreeks zoals die in de States aan elke TPB voorafgaan: als losse comicdeeltjes. Het brengt de dagen van JuniorPress weer in herinnering. Comicfans die hun superheldenstrips in het Nederlands lazen, weten waar we het over hebben. Maandelijks moet er een nummer van de negendelige minireeks verschijnen.

In Multiversity zien we zowat alle bekende helden van DC Comics passeren: Batman, Superman, Aquaman, Wonder Woman, The Flash, Green Lantern,... maar niet zoals we hen kennen. Het gaat om alternatieve versies: een zwarte Superman die in het werkelijke leven de Amerikaanse president is, ook een Nubische Wonder Woman en Green Lantern, een Aquawoman, enzovoort. Ze zijn uit diverse alternatieve Earths (van Earth-1 tot Earth-52) geselecteerd om het Multiversum te redden. Hun verhaal ligt besloten in diverse stripreeksen, maar opnieuw niet zoals wij die kennen.

Het klinkt al te gek, met vondsten als superboten die zijn gemaakt van bevoren muziek en konijnen als volwaardige superheld. Er duiken zodanig veel personages, zowel helden als schurken, op dat je niet eens doorhebt als er eentje uit beeld verdwijnt (waar is Batman plots naartoe?). En op de koop toe krijg jij, als lezer, mee de schuld van het kwaad dat zich in dat vermaledijde Multiversum manifesteert. Gek, gek, gek. Maar scenarist Grant Morrison is lang geen uil in wiens handen een dergelijk project alleen maar faliekant kan aflopen. Hoe langer je doorleest, hoe meer je meegaat in de grenzeloze fantasie en hoe meer het op zijn pootjes landt. En je weet dat dit slechts het begin is. Morrison heeft ook de hoerenchance dat hij voor zo'n rastalent als Ivan Reis (van wie RW Uitgeverij de coole Aquaman-serie vertaalt) kan schrijven.

Het komt dus wel goed met dat Multiversum. Volgende maand een nieuwe afspraak en daarna een mooie TPB?

> DAVID STEENHUYSE — februari 2015