Bibliografie van Marco Gervasio
• Angry Birds Movie Comics
MICKEY - DE CYCLUS VAN DE MAGIĆ«RS 1


Lorenzo Pastrovicchio + Marco Gervasio/Stefano Ambrosio • Dark Dragon Books
56 p. (SC)
Magische Mickey

Dankzij de luxueus uitgevoerde heruitgaven van Floyd Gottfredsons Mickey Mouse-verhalen bij Fantagraphics (en in vertaling bij Dark Dragon Books) kwam Mickey Mouse opnieuw op onze radar nadat we jaren geleden al eens de tinnen dvd-boxen hadden gekocht met alle klassieke tekenfilmpjes. We hebben het wel voor de muis met de grote zwarte oren. De Cyclus van de Magiërs sluit helemaal niet aan bij die oude verhalen, maar is integendeel een moderne versie voor een jeugdig publiek dat al wat gewoon is als het om fantasy gaat.

In deze vijfdelige cyclus van Italiaanse makelij zien we Mickey terug als onhandige leerlingtovenaar zoals in de muzikale compilatiefilm Fantasia. Hij verliest een machtig kristal aan Boris de Grote, een andere magiër. Er zit voor Mickey niets anders op dan het kristal terug te bemachtigen wil hij zijn meester Nereus, de dorpsmagiër van Muisdam, nog onder ogen durven komen. Daarom moet hij meedoen aan een tovenaarstoernooi waarbij dergelijke kristallen de inzet zijn voor een nog grotere schat. Een voorwaarde is wel dat hij een team weet te verzamelen. Dat treft, Goofy en Donald Duck hebben hun eigen motivaties om op Mickey's verzoek in te gaan. Samen vormen ze Mickey's Magiërs en ze zullen het opnemen tegen andere uitdagers, Boris in het bijzonder. Maar de valsspeler geeft zich niet zomaar gewonnen.

Het magische avonturenverhaal is duidelijk voor kinderen bedoeld en het gaat goed vooruit. De vertelling is vlot en die vloeiendheid zit ook besloten in de soepele tekenstijl met veel beweging zonder dat het de overzichtelijkheid verstoort.

Alle vijf delen van deze cyclus zullen dit jaar verschijnen bij Dark Dragon Boks. De Italiaanse reeks telt ondertussen vier seizoenen. Er valt dus nog meer te verwachten in dit magische universum waarin alle gekende Disney-figuren een eigen specfieke, aan het magische wereldje aangepaste rol vertolken.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2015