Bibliografie van Achdé
• Beestenbende
• De Avonturen van Kid Lucky naar Morris
• De Avonturen van Lucky Luke
• Esmeralda
• Smerissen
DE AVONTUREN VAN LUCKY LUKE NAAR MORRIS 6
De Oompjes Dalton


Achdé + Laurent Gerra/Jacques Pessis • Lucky Comics
48 p. (SC)
Dalton junior

Dat de reeks Lucky Luke na het overlijden van geestelijke vader Morris en peetvader René Goscinny succesvol is voortgezet, is inmiddels bewezen. Na twee albums afwezigheid neemt schrijver Laurent Gerra weer de pen ter hand. Dit keer krijgt hij steun van Jacques Pessis. Ze hebben enkele jaren de tijd gehad om een nieuw verhaal uit te werken en dat hebben ze gelukkig ook goed gedaan.

Net nu Lucky Luke de Daltons weer heeft opgeborgen, krijgt hij te horen dat ze voorwaardelijk vrij komen. Ze zijn namelijk aangewezen om de tijdelijke opvoeding van het petekind van Averell op zich te nemen. Emett Dalton junior is de zoon van Emett Dalton, een van de vier oorspronkelijke Daltons die in het album Vogelvrij opduiken en voor wie Morris zich baseerde op de historische Dalton-bende. Hij liet hen sterven en kreeg daar achteraf zeer veel spijt van. Dankzij René Goscinny kwamen er nieuwe Daltons in de reeks: nog dommere neven die sindsdien alleen maar aan populariteit wonnen.

Het chique landhuis in het deftige dorpje Cack City is niet de eerste plaats waar je aan zou denken voor het opvoeden van een ondeugende Dalton. En of oma Dalton de aangewezen persoon is voor het verbeteren van de gewoontes van Emett kan je betwijfelen. Toch is ook dit album weer geslaagd. Alle bekende Lucky Luke-ingrediënten worden gretig ingezet. De Daltons, oma Dalton, Jolly Jumper en ook Rataplan. De domste hond van het wilde westen speelt gelukkig weer een bijrol. We hopen dat hij nog vaker wordt gebruikt want hij staat opnieuw garant voor heel wat komische scènes.

Fans van Lucky Luke weten precies wat ze kunnen verwachten, dus geen spannende intriges à la Blueberry of boosaardige schurken zoals in Bouncer. Voor een 69-jarige ziet Lucky Luke er trouwens nog heel fit uit. Dit is ook mede te danken aan tekenaar Achde. Het is heel knap hoe hij de stijl van Morris weet te evenaren. Maar ondertussen is dit het tweede album op rij met de Daltons. In het volgende album graag meer afwisseling. Wie goed oplet, herkent trouwens de nodige cameo's. Omdat het van oorsprong een Frans verhaal is, mis je er wel een paar. Zelf herkenden we in ieder geval modekoning Karl Lagerfeld als portier bij het Karl Town Hotel.

> DAI HEINEN — januari 2015