Bibliografie van Alan Davis
• Wolverine
BATMAN: JAAR TWEE 


Alan Davis/Todd McFarlane/Jerry Bingham + Mike W. Barr • RW Uitgeverij
272 p. (HC)
Vrees de Reaper

Deze uitgave was niet bedoeld om direct aan te sluiten op Jaar Een, maar door het succes van deze laatste kreeg het een door de uitgeverij geforceerde presentatie als een vervolg terwijl het er compleet los van te lezen is. Het tweede jaar handelt meer over Batman en Bruce Waynes persoonlijk leven dan over Gotham zelf en inspecteur Gordon zoals in Jaar Een. Gordon is ondertussen gepromoveerd en werkt samen Batman.

Batman moet het deze keer opnemen tegen de Reaper, een vigilant die na twintig jaar opnieuw opduikt. Hij opereert volledig buiten de wet door criminelen ter plekke te executeren wanneer hij ze op heterdaad betrapt. Batman heeft hiermee een tegenstander van formaat, hij krijgt een paar keer een serieuze rammeling en laat bijna het leven. Dit noopt hem tot twee zaken die hij altijd heeft afgezworen: het dragen van een vuurwapen én samenwerken met de criminele onderwereld. Meer zelfs, zijn partner is Joe Chill, de moordenaar van zijn ouders! Uiteraard vertroebelt hierdoor de relatie met Gordon. Noot: de covers van de losse comicdelen, waarop Batman een pistool in de handen houdt, waren op het moment van verschijnen vrij controversieel.

Ondertussen probeert Bruce Wayne het onrecht op zijn manier te bestrijden door allerlei projecten te financieren. Zo is er de free clinic van Leslie Thompson. Verder wordt hij verliefd op miss Caspian, een toegewijde jonge vrouw die er zelfs aan denkt in het klooster te gaan en net zoals Bruce een significant verleden torst... haar moeder werd namelijk ook vermoord... Hoe deze twee gegevens met elkaar verweven zijn, verklappen we niet. Maar de parallelle verhaallijnen en zelfs hun verleden is hier zeer goed uitgewerkt.

De Reaper, de bad guy van dienst, is best wel cool. Volledig in leer met studs, doodskopmasker en een zwarte cape maakt hij mensen af op diverse manieren, meestal met zijn gigantische zeis, maar ook vuurwapens schrikken hem niet af. Zijn catchphrase "Vrees de Reaper", alvorens toe te slaan, is pretty cool en hoort zo thuis in een film.

Drie vierde van deze verhalenbundel is getekend door niemand minder dan Todd McFarlane. Zijn zo typische tekenstijl past zeer goed bij deze Bat-saga. Jammer dat de man later met het nochtans zeer succesvolle Spawn begon want zijn Batman en Bruce Wayne staan er na meer dan twintig jaar nog altijd. Wanneer je Batman ziet slingeren over de daken met een gigantische cape van pakweg vier meter weet je gewoon dat hij al met Spawn in zijn achterhoofd zat.

Jaar Twee is een Batman-titel van zeer hoog niveau, maar wordt dikwijls over het hoofd gezien omdat het wordt overschaduwd door zijn oneigenlijke voorganger Jaar Een en die is natuurlijk buiten categorie. Jaar Twee is echter ook een juweeltje dat zeker de moeite is om te checken. De groot uitgevallen uitgave van RW Uitgeverij pompt de oorspronkelijke tekeningen echter op naar een formaat waarop het nooit was bedoeld om gelezen te worden. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Er hangt een vage waas over de tekeningen en de tussenpagina's die een volgend hoofdstuk inluiden, zijn gepixeld door een te lage resolutie. Dit soort slordigheden zou niet mogen voor een uitgave van dit kaliber.

Vrees de Reaper!

> VIK AUDENAERT — januari 2015