Bibliografie van Wu Qing Song
• De Schaduw en het Vuur
SHI XIU - KONINGIN DER PIRATEN 1-2
1: Oog in Oog - 2: Allianties


Wu Qing Song + Nicolas Meylaender • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Vlekkeloos

Geef toe, de covers van beide albums springen in het oog. In die taak om je aandacht te trekken slaagt Shi Xiu alvast en dat is al het halve werk. We kunnen je ineens verzekeren dat je niet ontgoocheld zal zijn door de twee keer 48 pagina's die achter de covers schuilen.

1801, Kanton. Het verhaal van Shi Xiu, een knappe prostituee die aan een getrouwd leven met een rijke reder ontsnapt nadat ze wordt ontvoerd door piratenkapitein Zheng Yi is boeiend van de eerste tot de laatste pagina. Van haar nieuwe lot probeert ze het beste te maken want dit is een meid met een plan. Ze overtuigt de kapitein van haar strategisch talent en wint zienderogen zijn vertrouwen. In ruil voor haar goede raad wil ze zijn gelijke zijn. Da's best voor de kapitein, die ze makkelijk kan inpalmen, maar ook de bemanning en de andere kapiteins van het piratenbondgenootschap moeten nog overtuigd worden. En dat doet ze, op meer dan overrtuigende wijze. Dit is het verhaal van Shi Xiu, "koningin der piraten".

Shi Xiu is gebaseerd op de historische figuur SHiI Xiang Gu alias Ching Shih of Cheng I Sao (1775-1844) die de Chinese wateren in de negentiende eeuw terroriseerde. Ze kwam aan het hoofd van een driehonderdtal jonken en twintig- tot veertigduizend piraten. Ze waagde het om niet alleen Chinese schepen aan te vallen, maar ook Britse en Portugese. Ze liet zich niet verslaan en groeide uit tot een van de machtigste piraten ooit. Ze overleefde de geschiedenis door ook op te duiken in talloze boeken, games en films. Zo is ze te zien in de derde Pirates of the Caribbean-film.

Je steekt dus wel wat op van dit verhaal waarin veel historische feiten verwerkt zijn (de piratencode bijvoorbeed). Je kan wel merken dat Fransman Nicolas Meylaender sinds zijn jeugd gefascineerd is door de Chinese geschiedenis. Maar bovenal springt de entertainmentmeter in het rood. Het stripverhaal is een aangename beleving op papier, in zowel tekst als beeld. Deel 2 is losser getekend en verliest enigszins aan impact. De beeldregie van de Chinese tekenaar Wu Qing Song (van wie Saga Uitgaven al gebundelde erotische kortverhalen uitgaf in de reeks De Schaduw en het Vuur) blijft evenwel van topniveau. En dan durven we ineens de vergelijking te maken met de reeks Samoerai die we even hoog inschatten.

Shi Xiu is goed geland bij Dark Dragon Books. De productie is vlekkeloos.

> DAVID STEENHUYSE — januari 2015