Bibliografie van Edgar P. Jacobs
• Blake en Mortimer
• De Avonturen van Tom Colby
• De U-Straal
• Het Gele Teken zoals verschenen in Kuifje-magazine
JACOBS 329 TEKENINGEN 


Edgar P. Jacobs • Blake en Mortimer
304 p. (HC)
Absolute must

 Voor wie geen genoeg krijgt van de Blake en Mortimer-verhalen vanEdgar P. Jacobs, waarvan er nooit zoveel raakten verkocht als na de overname van de verschillende nieuwe auteurs, is dit prachtig uitgegeven artbook een must... een absolute must. Deze bundel is een verzameling van effectief 329 tekeningen die chronologisch de revue passeren. Ze illustreren een soort making of van alle verhalen in de reeks Blake en Mortimer door Jacobs. Personagestudies en losse krabbels wisselen doorwrochte composities af van platen en covers. Ons viel het op dat Jacobs in coverstudies Blake soms wegliet of slechts summier uitwerkte terwijl hij een grotere zorg voor de dag legde om Mortimers portret gedetailleerder uit te werken. Ook voor Olrik had hij een boontje. Elke lezer met een beetje voorkennis weet dat al.

Op bijna elke pagina staan begeleidende commentaren die expliciet opmerken waar je op moet letten, niet alleen in de schetsen of potloodtekeningen, maar ook in de verschillen met de uiteindelijke versies. Terloops verschaft stripjournalist Daniel Couvreur je informatie over Jacobs' last met censuur of andere situaties die hem dwongen keuzes te maken die de loop van het verhaal wijzigden of hem een prent anders lieten tekenen. Je staat ervan te kijken hoeveel aandacht Jacobs aan bijvoorbeeld de kostumering van de (neven)personages besteedde of hoe hij op papier complexe uitviningen uitwerkte met een geloofwaardige uitstraling. Af en toe bezondigt Couvreur zich aan een te grote idolatrie en wil hij je emoties aanpraten die je zou moeten voelen bij het bekijken van Jacobs' tekeningen. Maar over het algemleen werkt dit boek een grotere waardering voor Jacobs' fenomenale talent in de hand. En dat telent schuilt dus heus niet alleen in groots uitgewerkte scènes, maar net zo goed in portretten, handen, de manier waarop een personage een hoed draagt en zoveel meer. Wedden dat je dankzij dit boek de ouwe Blake en Mortimers weer eens zal herlezen? En deze keer zal je ze nauwlettender bestuderen dan ooit tevoren.

De oplage is genummerd op 555 exemplaren. Wat deze luxueus uitgevoerde editie met linnen rug nog ontbreekt, is een leeslint om het helemaal af te maken.

> DAVID STEENHUYSE — december 2014