DEFENSIE STRIPT! 


diverse auteurs - Defensie Stript! • vzw De Paks Apostel
128 p. (HC)
Het ware gelaat van Defensie
Oprechte liefde. Ja, dat moet het zijn. Nog maar pas heeft het Belgisch leger duizend bommen en granaten gedropt boven een vredevol smurfendorp, of ze doen opnieuw een Unicefje. Om de kas van de kinderorganisatie te spijzen, ging het leger vol overgave strippen. Drieëndertig (!) Belgische striptekenaars kregen vrij spel om onze nationale strijdmacht anno 2006 in haar blootje te zetten.

Dit propagandavisitekaartje mag absoluut gezien worden. 128 pagina’s, 64 platen,... Elke tekenaar wordt knap en op maat aangekondigd met een vlotte bio, een brave foto en een vleiende karikatuur. En dan is het aan hen om te tonen dat ze hun nationale selectie waard zijn. Griffo schittert met zijn eeuwige oorlogsmachine. Stedho’s oorlogszwijn wentelt zich in de artistieke vrijheid. Randall Caesar vertedert en Cromheecke is nog maar eens écht grappig. Op eenzame hoogte zweven de bijdrages van Steven Dupré en Jan Bosschaert. Aan Waalse zijde moeten we het net iets te vaak stellen met vaste waarden die een vluggertje doen, angelloze cartoonisten en stroopsmerende hobbyisten die het huiskeukenentuincircuit maar niet ontgroeid geraken. Wat hadden we graag bijdrages gelezen van Stassen, Mauricet, Frank, André Geerts, Cossu, Fourquemin, Hermann, Ers, Delaby, Geluck, Comès en — we zullen maar stoppen zeker? — de even bekende vele anderen. Nu krijg je totaal onterecht de indruk van een land met twee creatieve snelheden. Dat kan onmogelijk de bedoeling geweest zijn van dit lovenswaardig initiatief.

Geachte Minister van Defensie, beste mijnheer Flahaut, Zeg André, ofschoon de eindbalans duidelijk positief blijft, hadden we toch een revanche gewild. Breng daarom zo snel mogelijk een tweede deel uit. Wat ons betreft, mag eerste soldaat Kristy Meeuwissen gerust opnieuw de cover sieren. Akkoord? En nu aanvalleuh!
> WOUTER PORTEMAN — december 2005