Bibliografie van Erik Vandemeulebroucke
• Dobberman + Van Geyt
• Uit de Archieven van
DE AVONTUREN VAN JIM LONT 
Sluwe Baviaan


Erik Vandemeulebroucke • Brabant Strip vzw (Collectie Fenix)
48 p. (SC)
Aanstekelijk
En ineens begon Brabant Strip aandacht te besteden aan Erik Vandemeulebroucke, de auteur van de James Bond-persiflage Jim Lont, via interviews in Brabant Strip Magazine en de uitgave van Pitton Plees, het voorlaatste Jim Lont-avontuur. Het laatste verhaal verschijnt nu ook in album, eveneens in de Collectie Fenix, en voor het eerst in album. Voor de andere albums van Jim Lont ben je aangewezen op tweedehandsbakken, maar meer nog op stripspeciaalzaken met een antiquarisch aanbod.

In Sluwe Baviaan moet geheim agent 0,02 infiltreren in een scoutskamp om onopvallend in de nabijheid te kunnen komen van een rustoord voor gepensioneerde gangsters. Daar zou de uit Zing-Zing ontsnapte Billy De Klit zijn ondergedoken. Jim heeft zelf nog in de scouts gezeten, maar hij zal zich toch moeten bewijzen bij de kamperende scoutsleden. Wat volgt is een tsunami van slapstick, kolder, situatiehumor, woordspelingen en een ragfijn verhaaltje dat er in wezen niet toe doet.

Sluwe Baviaan beviel ons. De aanstekelijkheid zit 'm in de vlotte vertelkunde, de groteske aanpak en absoluut ook in het aanleunen bij de komische, Franco-Belgische school van de weekbladen Robbedoes en Kuifje in de jaren 1960. Denk aan Greg, Dino Attanasio, Maurice Tillieux, André Franquin en vooral Peyo (wiens mevrouw Adolphine uit Steven Sterk op pagina 3 is nagetekend). Vandemeulebrouckes collega Bob Mau (Kari Lente) tapte uit hetzelfde grafische vaatje.

Sluwe Baviaan is aangevuld met een exhaustief en ietwat overdreven, bibliografisch overzicht van Vandemeulebrouckes andere publicaties met een oplijsting van zijn vele illustraties en losse strips voor diverse publicaties. Tot slot staan alle teruggevonden stroken van het onvoltooide Jim Lont-avontuur De Kaper-Kaper er voor de volledigheid bij, op enkele vermiste halve pagina's na.
> DAVID STEENHUYSE — december 2014