Bibliografie van Henk Kuijpers
• Agent 327
• De Avonturen van Hel
FRANKA Extra
Chroom: De Cadillac Club / De Harley Collection


Henk Kuijpers • Uitgeverij Franka
44 p. (HC & SC)
Een extra Franka

Het uiterst charmante stripfiguurtje Franka is een begrip in Nederland en met recht en reden. Tekenaar Henk Kuijpers is een vakman die telkens een uitstekend scenario weet om te vormen tot schitterend uitgewerkte tekeningen. Het album Chroom is een extra album, niet direct een strip in de ware zin, maar een bundeling van de klassieke zeefdrukportfolio's van De Cadillac Club en De Harley Collection. Beide uitgaven verschenen jaren terug in een uiterst beperkte oplage. Nu zijn ze via deze editie eindelijk beschikbaar voor het grote publiek en volgens de uitgever is dit ook de definitieve versie. De inhoud van de portfolio's is opnieuw ingekleurd en gemonteerd met aangepaste tekst. Als extra zijn er meer dan honderdtachtig nieuwe illustraties. De meeste van die nieuwe tekeningen maken onderdeel uit van speciaal voor deze uitgave vervaardigde strippagina's. Ze zijn een bindmiddel tussen beide verhalen omdat Franka haar avonturen als het ware aan haar kennissen en vriendenkring vertelt.

Het geheel is een lust voor het oog. Prachtige gestileerde, tot in de details uitgewerkte gebouwen worden afgewisseld met tot aan de horizon reikende landschappen. In de voor- of achtergrond zien we telkens een volop van het leven genietende Franka. Maar laten we vooral de hoofdrolspelers waar deze verhalen om draaien niet vergeten: de fraai uitgevoerde Cadillacs en de tot in de puntjes uitgetekende Harley's.

Henk Kuijpers is niet alleen een uitstekend tekenaar, hij bezit eveneens een enorm commerciële feeling. Daar hij alle rechten van Franka in eigen beheer heeft, verschijnen er van bovenstaand album zo maar even vier verschillende edities. We zetten ze even op een rij: een softcover met eigen specifieke achtercover, een hardcover met uniek voor- en achterschutblad, een luxe-editie op tweeduizend exemplaren met als extra een 48 pagina's tellend dossier in zwart-wit over de totstandkoming van de albums, en als laatste maar daarom niet het minste de Collectors Edition, alleen te verkrijgen op bestelling. Het worden weer dure tijden voor de ware Franka-fan.

> WILLEM GAY — november 2014