Bibliografie van Sandra de Haan
• Hokjesdenken
• Kreukelzone
• TeeVee BlablaZee
BROM & VLIEG 
Een duo met een reukje aan


Sandra de Haan • Syndikaat
128 p. (SC)
Een duo met een reukje aan

De eerste keer dat we kennis maakten met het tekenwerk van Sandra de Haan was omstreeks 2003. Toen verscheen het eerste nummer van haar in eigen beheer uitgegeven strip TeeVee BlablaZee, een autobiografische strip waarin ze haar dagelijkse bezigheden op een grappige wijze op papier weet te zetten. Die taak vertrouwt ze nu toe aan haar twee vliegende vrienden met de niet bijster origineel klinkende namen Brom en Vlieg.

Dit vliegende duo is te vergelijken met Statler en Waldorf, de twee oude heertjes uit The Muppet Show die vanuit hun theaterloge allerlei wijsheden spuien. Brom en Vlieg hebben geen loge, hun verblijfplaats bevindt zich op een hondenuitlaatplek ergens in Rotterdam-Zuid. Vanaf hun hypotheekvrije drol bekijken ze kritisch het leven. Wie denkt dat een vliegenleven uitermate saai is, moet dringend zijn mening herzien. Zelden zo een naarstige werkers gezien. Zijn ze niet aan het twitteren of zitten ze niet op Facebook dan klagen ze wel over de maatregelen die een of andere politieke partij hen in de maag splitst. Niets uit het hedendaagse leven is hen vreemd: zij bedienen zich van een GPS, hebben kritiek op de euro, houden niet van illegalen en bezopen Duitsers. Als ze zich aanmelden voor asiel in België schemert het hen al snel voor de ogen. Kiezen ze voor een Waalse of Vlaamse drol of voor een leven zonder twitter of wifi? Ze hebben al snel door dat het nergens beter is dan in Nederland.

Voor wie het nog niet begrepen heeft: in het leven van deze vliegen speelt politiek en sociaal bewustzijn een hoofdrol. Slecht één iets brengt hen uit hun evenwicht. Wee hen die raakt aan hun drol, dan breekt er plots een spontane staking uit (waar hebben we dit nog gehoord?). Er is eigenlijk maar één zekerheid in hun leven: shit happens.

Met Brom & Vlieg heeft Sandra de Haan iets uniek in handen. Via deze twee hippe vliegen kan ze op een originele wijze ongedwongen en met ludieke humor waarheden spuien over wat er fout gaat in de hedendaagse samenleving. En er gaat heel wat fout volgens onze gevleugelde vrienden. Het album Vliegangst bundelt het beste uit de de vier eerder verschenen Brom & Vlieg-smallpressboekjes, samen met een aantal strips die eerder in het Nederlandse tijdschrift Zone5300 verschenen, aangevuld met nieuwe verhalen.

> WILLEM GAY — oktober 2014