Bibliografie van Hardoc
• Moeder Oorlog
Bibliografie van Régis Hautière
• Abeltje
• Aquablue
• Boven de Wolken
• De Laatste Vlucht
• Oorlogsvrouwen
• Perico
DE OORLOG VAN DE LULU'S 2
1915 - Hans


Hardoc + Régis Hautière • Casterman
56 p. (SC)
WO I anders bekeken

Amper twee maanden geleden verscheen het eerste album van de Lulu's (Lucien, Lucas, Luigi, Ludwig en Lucy). Aan het slot van dit album komen ze daadwerkelijk in aanraking met een Duitse soldaat. Hij schudt hun leven grondig door elkaar. In het begin wordt hij beschouwd als de vijand, maar Hans Kropp behoort al snel tot het gezelschap. Vooral Hans' bekommernis om Lucy, die door de koude en vochtigheid van de boomhut zwaar ziek werd, geeft de doorslag bij de kinderen. Ze beginnen Hans, een deserteur die omwille van het oorlogsgeweld en de dood van zijn vriend de oorlog niet langer ziet zitten, te beschouwen als hun tweede vader. Als de lente aanbreekt, leert Hans hen hoe te overleven in het bos. Het lessenpakket omvat het bereiden van wilde frambozen, het stropen van een haas, het herkennen van eetbare paddenstoelen, het bakken van een kastanjetaart en nog duizend en één andere nuttige dingen. Maar Hans blijkt soms diep in gedachten verzonken. Hij denkt aan zijn heimat en zijn zwangere vrouw. De Lulu's zien dit alles met lede ogen aan. Ze beseffen dat Hans ooit uit hun leven zal verdwijnen. Maar eer het zover is, genieten ze nog volop van het leven en de zomer. Een neergeschoten Franse piloot komt de idylle verstoren. Bovendien komt de oorlog wel hel dichtbij.

Scenarist Régis Hautiére brengt een beklijvend verhaal. Hij verhaalt niet echt de gruwelen van de oorlog en laat het verhaal als het ware afspelen aan de zijlijn van de Eerste Wereldoorlog. Hij brengt een verslag over overlevers waarbij vriendschap tussen mensen, zelfs al hebben ze een andere nationaliteit, een belangrijke rol speelt. De Lulu's weten dat er een oorlog gaande is, maar het lijkt ver van hun bed. Een revolverschot slaat hun droom aan diggelen en plaatst hen terug in de echte wereld.

Tekenaar Hardoc brengt het verhaal in mooi uitgewerkte tekeningen. Hij weet uitstekend de jaargetijden in beeld te brengen. De winter met koude en regen, de lente met zijn ontluikende blaadjes aan de bomen, de zomer met schijnbaar alleen mooie dagen. Een natuurliefhebber zou het niet beter kunnen verwoorden. Hij geeft de Lulu's en Hans hun gemoedstoestand via hun gezichten tot in de perfectie weer. Zijn figuren zijn expressief en zijn mensen van vlees en bloed. Samen met David François zorgt Hardoc ook nog eens voor een aangepaste inkleuring die aan het album een extra dimensie toevoegt.

De Oorlog van de Lulu's is een van de betere WO I-albums uit het nu toch al lange rijtje aan oorlogsverhalen. Dit album moet het niet hebben van bruut oorlogsgeweld, het overtuigr door zijn misleidende eenvoud.

> WILLEM GAY — oktober 2014