Bibliografie van Remco Polman
• Agent 327
• Agent 327
• Dirkjan
FLORIS VAN DONDERMONDE 1


Remco Polman • Don Lawrence Collection
48 p. (SC)
Schatplichtig aan Dirkjan

Maandenlang stond Floris van Dondermonde op onze site aangekondigd als Floris van Dendermonde. Een begrijpbare tikfout en Remco Polman bedoelde de verwijzing ook zo. Zijn vriendin is namelijk afkomstig van de stad in Oost-Vlaanderen en hij vond het wel goed klinken. Zijn voornaam ontleent Floris aan de gelijkname tv-reeks waarin Rutger Hauer de hoofdrol vertolkte.

De komische reeks staat al geruime tijd in Eppo, maar zijn voorgeschiedenis duurt al wat langer. Floris is een ridder die met al dan niet homoseksuele draken en dartele prinsesjes in de weer is en werkte zich in Eppo inmiddels op van strookjesstrips en halvepaginagags tot een regelmatige verschijning met kortverhalen. In eender welke vorm treffen de grapen doel. Onze lachspieren traden alvast enkele keren in werking.

De tekenstijl en de humor zijn grotendeels schatplichtig aan Mark Retera's Dirkjan. Niet eigenaardig want sinds 2003 werkt Polman mee aan Dirkjan als tekenaar en als scenarist. Hij is ook een van de twee coregisseurs van de korte animatiefilm Dirkjan Heerst!. Retera schreef het voorwoord dat ineens de toon zet voor alle pagina's die erna komen. De "Vind ik leuk!"-sticker met Dirkjan op de cover zegt het helemaal, dit is inderdaad leuk. Dikke duim omhoog.

Het duurde een tijdje voordat er voldoende materiaal was voor een eerste album. Het tweede zal helaas relatief lang op zich laten wachten.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2014