LOU! 1-2
1. Hartsgeheimen - 2. Modderbroek


Julien Neel • Glénat
48 p. (SC)
Overvallen door charme
Een hartje in in de titel, zachte pastelkleurtjes, een lieflijk meisje dat in haar dagboek schrijft... Vraag niet wat, maar iéts aan de covers van de eerste twee albums van Lou! zegt ons dat dit geen loeiharde actieknaller wordt. Maar evengoed grijpt deze nieuwe reeks over de twaalfjarige Lou en haar alleenstaande moeder je flink bij de lurven. Auteur Julien Neel heeft daarvoor helemaal geen bombast of spanning nodig, maar hij pakt de lezer moeiteloos in met onvervalste charme.

Lou staat op de trede tussen puur kind zijn en nakend puberdom. Ze koppelt daarbij onschuld aan rijpend verantwoordelijkheidsgevoel. Vooral jegens haar moeder, een alleenstaande jonge vrouw die haar dagen vult met lummelen en gamen. De weinige financiële middelen die ze heeft, verdient ze met het sporadisch schrijven van sciencefictionpulp. In feite is het Lou die in grote mate het familiale leven van het gezinnetje bestiert. Daarnaast heeft ze af te rekenen met de kleine probleempjes in haar leven. Die worden iets groter in omvang wanneer ma en dochter beiden liefdeskriebels beginnen te voelen.

Het klinkt misschien als een sociaal drama, maar Neel schetst hun leventje in de twee eerste albums op zo'n ongedwongen manier dat het bijzonder natuurlijk overkomt. Bovendien is de strip opgevat als een humoristische reeks. Dat komt vooral in het eerste boek tot uiting, waar de situaties telkens in één pagina met afsluitende clou worden uitgezet. Zit daar al wel een rode lijn in, dan evolueert het in het tweede album naar een doorlopend verhaal.

In meerdere opzichten doet Lou! meteen denken aan Jojo van André Geerts. Ook Julien Neel weeft in zijn komische situaties over kinderen en hun ouders geregeld en nadrukkelijk herkenbaar menselijke trekken. Het zijn verhalen die uitblinken in alledaagsheid, maar met zo'n overweldigende charme geserveerd dat je als lezer ingepalmd door onversneden sympathie voor de personages. Zelfs voor de übernukkige oma. Lou! is pas écht een strip voor de jeugd van 7 tot 77 jaar.
> HANS OTTEN — mei 2007