Bibliografie van Mezzo
• Hold-Up
• Love in Vain
• Mickey Mickey / Twee Killers
Bibliografie van Michel Pirus
• Hold-Up
• Mickey Mickey / Twee Killers
DE VLIEGENKONING 3
Volgende Glimlach


Mezzo + Michel Pirus • Dark Dragon Books
64 p. (HC)
Bijkomende opgave

In een tijdsspanne van vijf jaar is de complete trilogie De Vliegenkoning van Mezzo en Michel Pirus verschenen. Tussendoor bracht Sherpa ook nog eens hun beider gangsterstrip Hold-Up uit, in feite een herwerking van een oudere strip van het perfect op elkaar ingespeelde duo.

Wraak, lust en lusteloosheid, jaloezie, vernedering, dominantie en onderwerping, vaak in een seksuele context voeren nog steeds de boventoon. Nog meer dan in de vorige albums graven de auteurs in het hoofd van de verachtelijke Eric, de jongen met het gigantische vliegenkopmasker. Zijn ex-vriendin Marie heeft hem weer in haar netten gestrikt, maar hij laat zijn oog ook vallen op haar veertienjarige zus Lisa. Dat meisje houdt er een lucratief handeltje op na door gebruikte slipjes met enkele schaamhaartjes in een diepvrieszakje op te sturen naar perverten op het internet. En ze maakt Marie jaloers door zogezegd met Eric aan te pappen. De hoofdstukjes met Lisa vinden we boeiender dan de overige. De tekstkaders vertolken het turbotaaltje waarmee ze zich bedient en ze heeft een interessante kijk op de situaties die van langsom verontrustender worden. Dan hebben we het over brandstichting, misbruik en ander fraais. Ook Coraline, een rijke MILF, is een onvergetelijk personage. De zaken die ze Eric opdringt, vormen mee de ruggengraat van dit slotalbum. En dan is er ook nog een baby...

Het zoeken naar een samenhang is een bijkomende opgave om door De Vliegenkoning te sjezen. De beloning is een oordeel dat alleen maar meevalt. Met het staren naar de plaatjes in die lekkere tekenstijl van Mezzo komen wij trouwens ook al aan onze trekken. Voorlopig lijkt hij echter verloren te zijn voor het stripmedium. Hij legt zich momenteel meer toe op illustraties.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2014