Bibliografie van Thomas Legrain
• MX-22
• The Regiment
SISCO 8
Realpolitik


Thomas Legrain + Benec • Le Lombard (Derde Stroming)
48 p. (SC)
Keihard en zonder genade

Na zijn opmerkelijke doortocht in New York, waarbij geheim agent Sisco de moordenaar van zijn zus ombracht en hierdoor Frankrijk en de Franse president in opspraak bracht, wordt hij na het weigeren van een aanbod van de CIA opgesloten in Rikers. Hier wordt hij in elkaar geslagen door een paar Albanezen. Sisco's chef dringt daarom bij de Franse president aan om Sisco te repatriëren, wat al snel gebeurt. Na de landing op het vliegveld gaat het al meteen fout. Een Pakistaanse ingenieur met kennis van nucleaire reactoren wordt opgewacht door leden van de Franse inlichtingendienst. Een aantal landen is echter niet opgezet met de opvang van de Pakistaan door de Fransen. Hoewel Sisco afzijdig wil blijven, wordt hij er toch bij betrokken. Een mislukte bomaanslag waarbij hij de Pakistaan het leven redt, schept onenigheid tussen de inlichtingendienst en de geheime dienst. Daar maken hun vijanden handig gebruik van. Ze degraderen Sisco tot zondebok. Een geheime eenheid van de Mossad vermoordt vervolgens in een onderduikadres de ingenieur en een agent. Via manipulatie met telefoongesprekken en bewerkte foto's wordt Sisco er gewoon ingeluisd. Sisco laat niet zomaar betijen en slaat ongenadig terug. En dat kunnen zijn vijanden maar matig appreciëren. Na een flink aantal missers wist de Mossad zorgvuldig al zijn sporen en verdwijnen ze met de noorderzon. Ondanks het slagen van deze ongevraagde opdracht maakt de Franse president van zijn hart een steen. Sisco loopt te veel in de gaten en kan maar beter opkrassen. Over en uit voor Sisco?

Scenarist Benec weet een geloofwaardig verhaal op te zetten. De plot is doordacht, zit vol actie, politiek gekonkel en onderlinge strijd tussen diverse Franse geheime diensten. Voor geheim agent Sisco, die in voorgaande verhalen al buiten de lijntjes kleurde, gaat het van kwaad tot erger wat hem steeds meer en meer in de problemen brengt. Benec buit dat handig uit. Door zijn opstandige karakter kan hij Sisco in de meest onmogelijke situaties doen belanden. Tevens zijn er een aantal mooie uitgewerkte actiescènes, bijna filmisch opgebouwd. Misschien geen slecht idee om in de toekomst een tv-serie rond deze held op te bouwen . Succes verzekerd.

Tekenaar Legrain, een achterneef van Jijé, kennen we al van de serie MX-22 dat iets minder vlot is getekend, we geven het eerlijk toe. Maar voor Sisco trekt hij alle registers open. Hij brengt vlotte, realistische tekeningen die het scenario perfect aanvullen. De actiescènes zijn tot in detail uitgewerkt, zijn personages lijken echt te leven en zijn op ieder plaatje hetzelfde uitgewerkt zodat ze steeds herkenbaar blijven. Vooral zijn auto's springen in het oog. Ze zijn als het ware een getekende reclamefolder voor automerken.

Sisco heeft na acht albums zijn waarde bewezen. Het is een blijvertje gebleken. Misschien zijn we hier iets te vlug mee, maar we kijken alvast uit naar nummer 9 van de serie.

> WILLEM GAY — oktober 2014