Bibliografie van Alex Turk
• Mevrouw de Heks
TIMO 4
Hoog en Droog!


Alex Turk • Strip2000
48 p. (SC)
Een Nederlandse favoriet

Timo en zijn vrienden zijn vlees noch vis. Men kan hen met hun dierenhoofd moeilijk indelen bij het mensdom en in het dierenrijk vallen ze al helemaal uit de toon door op twee benen te lopen. Dat er wat aan hun uiterlijk schort, lijkt onze helden niet te deren. Ze gaan er even hard tegenaan als jijen ik. Al geven we het eerlijk toe, zulke absurde avonturen als dit zootje ongeregeld beleven we zelden of nooit. Men kan het zo gek niet bedenken of Timo en compagnie trappen er met beide ogen in. Vooral kabouter Wijsneus, politieagent van dienst en sportvisser tijdens zijn vrije tijd, spant de kroon. Meer dan eens gaan zijn politionele acties de mist in. Vooral feestdagen en seizoenswisselingen zijn een dankbaar onderwerp om alle registers open te trekken. Een roze kerstman, een Sint met Twitter en Facebook op zijn smartphone, ijsjes eten in de zomer, kamperen, koek en zopie en oliebollen eten in de winter. Bovenstaande lijkt wat saai, maar ieder onderwerp passeert uitgebreid de revue op de meest onmogelijke manieren.

Bedenker van al dit leuks is Nederlander Alex Turk. Zijn grote doorbraak kwam er met de strip Mevrouw de Heks die verscheen van 1999 tot eind 2005 in het Nederlandse landelijke dagblad Metro. Mevrouw de Heks duikt ook nog regelmatig op in het informatieve blad StripNieuws, een uitgave van Het Stripschap. Hiervan verscheen één album bij uitgeverij Catullus in 2008. De strip Timo is gigantisch populair bij de jeugd. De voorpublicatie in het wekelijks verschijnende jeugdblad Kidsweek, waarin Timo al meer dan tien jaar verschijnt, zal hier waarschijnlijk niet vreemd aan zijn. Alex Turk voelt precies aan wat de jeugd wil. Zijn strips zijn niet betuttelend, belerend of opvoedend. Alex pikt in op algemene dingen die hij vervormt tot iets leuks. Hij is zowel de tekenaar als scenarist van de strip waardoor hij gewoon zijn gang kan gaan. Zijn tekenstijl oogt simpel maar zet de figuren uiterst grappig en scherp neer. Het is niet omdat de strip gericht is op een jeugdig volkje dat volwassenen er geen pret aan kunnen beleven. Wij hebben er in elk geval van genoten. Extra meegeleverd is een gratis puzzel- en spelletjesboekje.

Van Timo verschenen vier albums waarvan twee bij uitgeverij Catullus. Vanaf album drie heeft Timo een veilig onderkomen gevonden bij Strip2000, de Nederlandse uitgever die langzaam maar zeker zijn greep versterkt op de Vlaamse en Nederlandse humorstrip.

> WILLEM GAY — september 2014