Bibliografie van Buth
• De Blauwe Wolk
• De Spekschieters
• De Wereldreis van Flip en Flop
• Het Geheim van de Vliegende Schotels
• Het Kasteel der Schaduwen
• Op Zoek naar de Zonne-Eilanden
• Thomas Pips
DE MOERASKERELS / ZONNELANDVERHALEN 


Buth + Rik Puttemans • Bonte
184 p. (HC)
Dankzij Bonte

De Vlaamse uitgeverij Bonte is een van de weinige, zo niet de enige uitgever die nog aandacht besteedt aan jong en minder jong aankomend talent. Doorheen de loop der jaren verschenen bij deze uitgever talrijke albums, al dan niet van wisselend allooi. Waar we deze uitgever het meeste om bewonderen is zijn voorliefde voor Vlaamse tekenaars, onder wie Gilbert Declerq, Bob Mau, Edward De Rop, Berck, Jeff Broeckx, Marc Sleen en nog een rits andere. Van bijna alle bovenstaande auteurs werden, met uitzondering van Kari Lente van Bob Mau, nooit eerder verschenen verhalen in album gepubliceerd. Een auteur die al een aantal keer opdook in Bontes fonds is Buth. Hiervan verschenen albums van De Blauwe Wolk, Guido Gezelle en gags van Thomas Pips. Voor de liefhebbers van Buth is er meer goed nieuws. Er verschenen twee prachtig uitgevoerde albums in hardcover en op groot formaat. Beide album bevatten verhalen uit het legendarische blad Zonneland.

De Moeraskerels brengt een op historische leest getekend ridderverhaal in tien elkaar opeenvolgende episodes. Die verschenen tussen 1962 en 1965 in Zonneland. Het andere album, Zonnelandverhalen, bundelt zes losstaande verhalen die verschenen in het blad tussen 1965 en 1969.

Tekenaar Buth ('s-Gravenhage, 1919 — Gent, 2010) leerde vanaf 1935 de stiel bij Frits Van den Berghe, een van de grootste expressionistische schilders en tekenaars van de Latemse school. Hierdoor, en mede dankzij Frits, ontwikkelde Buth zich tot een veelzijdig kunstenaar. Hij ontwikkelde zich in het schilderen, illustreren en tekenen, maar voelde zich vooral aangetrokken tot het striptekenen. Zijn meest bekende personage, Thomas Pips, verscheen vanaf 1946 in het het dagblad Het Volk. De reeks begon als humoristische familiestrip en evolueerde naar een pure detective. De verhalen die Buth voor Zonneland zijn van een heel ander kaliber. In dit werk legt Buth zijn hele artistieke kunnen. Niet de decors zijn het belangrijkste aandachtspunt in deze strips, er wordt vooral gefocust op de personages. Zijn semirealistisch tekenwerk is een lust voor het oog. Met enkele rake lijnen weet hij de figuren treffend neer te zetten. De figuren ogen soms wat statisch, maar overtuigen steeds. Buth is een vakman pur sang.

Hoewel Buth zelf scenario's schreef, werd er voor deze in beide albums gebundelde verhalen beroep gedaan op scenarist Rik Puttemans. Een man die een aantal verhalen schreef voor de vermaarde Vlaamse Filmpjes, een serie leesboekjes die detectives, historische verhalen, griezelverhalen en stichtende levens omvatte. Opvallend in het album Zonnelandverhalen is dat de verhalen zich bijna steeds afspelen op een of ander verlaten eiland, in het verre Canada, in de middle of nowhere ergens in het godvergeten Blair of in een oud klein Iers dorpje. De Moeraskerels is een vlot lopende ridderstrip, met als hoofdfiguren Erik en Peter die de meest onwaarschijnlijke avonturen beleven samen met de zwarte ridder wiens rol wordt ingevuld door Eriks stiefzuster Hilde. De scenario's en teksten, veelal gebaseerd op katholieke waarden, voelen soms wat verouderd aan. Maar dat mag geen motivatie zijn om deze albums terzijde te schuiven. Dankzij uitgeverij Bonte werden deze verhalen aan de vergetelheid ontrukt.

> WILLEM GAY — oktober 2014