Bibliografie van Eric Hérenguel
• Carnivoren
• Het Land van Langvergeten (deel 5 t/m 8)
• Legenden van Troy: Saffraannacht
• Ulysses 1781
• Zilveren Maan boven Providence
KRäN 0
Encyclopedie


Eric Hérenguel + Benoît Clerc • Arboris
48 p. (SC)
Onmisbare zever
Onlangs stond een glimmend lachende encyclopedieverkoper voor de deur, met de vraag of we zijn 24-delig naslagwerk wilden aanschaffen. Met één vlugge beweging grepen we onze bijl en hakten professioneel zijn tandpastamuil in twee. Met de nieuwste encyclopedie van Krän in de hand als bewijs, vertrouwden we zijn bloedende overblijfsel toe dat we al voldoende naslagwerk ter beschikking hadden. Inderdaad, het lezen van dit nieuwste album van Krän kan ernstige gevolgen hebben!

Eric Hérenguel, die in 2005 de op één na strafste strip van het jaar maakte, met Zilveren Maan boven Providence, gooit al enkele jaren hoge ogen met de avonturen van de oerdomme barbaar en zijn impotente vriendje Kunu. Samen met Arleston zet hij dan ook de lijnen uit van een genre dat we het best kunnen omschrijven als Humoric Fantasy. Achter elke hoek schuilt een grap, en Hérenguel ontwijkt daarbij moeiteloos elke vorm van subtiliteit. De knipogen en steken zijn bijwijlen zo vettig dat je de albums gerust kan opwarmen tot 200 graden en er vervolgens frietjes in bakken. En dat is niet anders in deze encyclopedie, die in tegenstelling tot de uitgave van het beschaafdere broertje Lanfeust, geen harde kaft of perkamentachtig papier nodig heeft om te scoren.

Het hele koninkrijk Torgnol wordt erdoor getrokken, van trollen, over elfen, hunnen, djinns tot de kostelijke weerwolven. Dat alles wordt overigens puik vertaald door de polyglot van dienst. We vergeven Arboris dan ook met veel plezier het doodgewone uitzicht van deze uitgave, waarin jammer genoeg wat mankementjes te bespeuren zijn. We knijpen dan ook deemoedig een oogje dicht voor de povere drukkwaliteit in de laatste kortstrip en voor de stukjes tekst die op een drietal plaatsen zijn weggevallen. Hérenguel slaagt er immers in om van dit extraatje vol zever, een onmisbaar en vlotlezend informatieboek te maken, vol spitse kwinkslagen. Er was zoveel spitsheid, dat we met twintig kardinalen in conclaaf moesten gaan zitten om het grappigste citaat uit te kiezen dat we bij deze bespreking konden zetten: "De zeldzame magiërs die wel echt macht hebben over de krachten van het duister kan je tellen op de tenen van een melaatse ork". De citaten die weggestemd werden, moet u zelf maar lezen wanneer u deze ultieme bron van kennis in huis heeft gehaald!
> PETER D'HERDT — december 2005