Bibliografie van Philippe Geluck
• De Avonturen van Scott Leblanc
• De Kat
DE BIJBEL VOLGENS DE KAT 


Philippe Geluck/God • Ballon Comics
192 p. (SC)
Hoogmoed komt voor de val

Ja hoor, we hebben nog netjes al onze communies gedaan, maar net zoals het gros van onze landgenoten bijten we alleen nog in pilaren bij de occasionele trouwerijen en uitvaartplechtigheden. Toch zijn we steeds gefascineerd gebleven door het boek dat in gedrukte vorm alleen de IKEA-catalogus moet laten voorgaan: die goeie oude Bijbel. Vooral in het Oude Testament komen verhalen voor waar geweldregisseurs als Sam Peckinpah of Quentin Tarantino nog een dikke punt aan kunnen zuigen. Overspel, naaktloperij, geweld, overstromingen,... Geen wonder (!) dat verschillende media al heel wat verwoede pogingen gedaan hebben om al die spicy avonturen in pakkende beelden te vatten. Ook Philippe Geluck stak zijn De Kat in een godsjasje en hertaalde de eerste negen hoofdstukken van het boek Genesis op zijn geheel eigen Geluckiaanse wijze.

En nee, dat is jammer genoeg geen onverdeeld succes geworden. Het boek steunt op enkele leuke vondsten (madam God blijkt Mietje de Dood te zijn, Gods sidekick is een schaap), maar die worden dan zo uitgemolken dat het al snel niet erg funny meer is. De verhaallijn rond Adam en Eva bijvoorbeeld is zelfs ronduit flauw te noemen en dat zijn we echt niet van de auteur gewend. Bovendien is het zeker een must dat je vertrouwd bent met de originele bijbelverhalen, anders stuiteren de pointes helemaal alle kanten uit.

De vertaler heeft zijn best gedaan om alle grappen zo accuraat mogelijk te vertalen en er zelfs een Vlaamse twist aan te geven waar het nodig was. Toch is hij zeker niet altijd in zijn opzet geslaagd. Als Noach de beesten naar een Arc de Triomphe leidt in plaats van naar een 'gewone' ark, lijkt de vertaling "triomfark" ons niet echt de beste keuze. De vertaling blijkt echter niet het enige euvel: ook de originele Franstalige versie werd zeker niet overal even positief onthaald.

Vergis u niet, we zijn en blijven grote Geluck-fans. We zijn echter van mening dat zijn kracht ligt in de losse gags en niet in een langer avontuur zoals hij ons hier voorschotelt. Zo blijft het boek beter dan de strip...

Maar als hij zich nu eens aan de IKEA-KATalogus zou wagen...?

> MARIO STABEL — oktober 2014