Bibliografie van Grant Morrison
• All-Star Superman
• Batman: Arkham Asylum
• Batman: Gothic
• JLA Earth 2
• Multiversity
• Superman: Action Comics
BATMAN INCORPORATED 1
Duivelsster


Chris Burnham + Grant Morrison • RW Uitgeverij
176 p. (HC)
De avonturen van een vader en zijn zoon

Amper tien jaar is hij en nu al een ware vechtmachine. Damian Wayne, de zoon van Bruce en Talia al Ghul, staat in deze beide nieuwe reeksen als Robin aan de zijde van zijn vader. Behalve vechtinstincten van jewelste heeft hij ook een attitude van formaat, om nog niet te zeggen dat hij een gigantisch ettertje kan zijn dat niet tegen zijn verlies kan en zijn willetje doordrijft. Kleine jongetjes behoren op te kijken naar hun vader, maar dat stadium is Damian al voorbij. Hij wil gewoon meeknokken, stelt Batmans methodes in vraag en zou nog het liefst een versnelling hoger schakelen om verschalkte boeven het hoekje om te brengen in plaats van ze vastgebonden aan een lantaarnpaal over te leveren aan de politie. Dat komt vooral tot uiting in Batman and Robin.

Bruce wil in deze reeks tegelijk een vader als een mentor zijn, maar die spreidstand sluit beide hoofdrollen tegenover elkaar uit. Butler Alfred drukt het treffend uit: "U bent zijn vader, meneer Bruce, niet zijn monteur." Damian werd door zijn moeder opgeleid om te moorden, om een wereldveroveraar te zijn, vooraleer Bruce zich over hem kon ontfermen. Daar begint al het conflict.
Bruce hoopt dat nurture (opvoeding) waar hij voor instaat het zal winnen van Damians nature waartoe Talia hem indoctrineerde. Damian laat zich nu beïnvloeden (of lijkt dat alleen maar zo?) door Nobody, een oude bekende van Bruce. Bruce en Nobody, echte naam Morgan Ducard, hebben nog samen een opleiding gevolgd bij Morgans vader, zowat de beste en dodelijkste speurneus ter wereld. Nu krijgt Morgan Damian zo ver om te doen waar Bruce hem tot nu toe voor heeft kunnen behoeden: het definitief uitschakelen van een tegenstander. Meer dan een zoveelste vigilante tegen schurk-verhaal is Batman and Robin een overweldigend, psychologisch (of psychopatisch?) vader-zoonstatement geworden.

Batman Incorporated voegt een sliert andere personages toe naast Batman en Robin. In de eerste plaats is de rol van Damians moeder Talia meer uitgewerkt. Damians achtergrond wordt daardoor explicieter gepresenteerd dan in Batman and Robin. In deze reeks besliste Bruce om overal ter wereld plaatselijke Batman-versies te verzamelen onder de noemer Batman Incorporated want de misdaad stopt heus niet bij de stadsgrenzen van Gotham City. Nochtans is er daar ook weer heel wat gaande om Batman een tijdje zoet te houden. Aan het hoofd van de nieuwe misdaadorganisatie Leviathan wil Talia vooral wraak nemen op Batman. Het komt tot dat verschrikelijke moment waarop Bruce/Batman zijn zoon zal moeten afgeven om de hele wereld van een grote chaos te vrijwaren...

Twee verhalen over een vader en zijn zoon. De karaktertrekken van beide personages en de toon van het verhaal is verschillend neergezet. In Batman and Robin is Robin gemener en Bruce zorgzamer dan in Batman Incorporated. In deze laatste gaat het er wat zakelijker aan toe en vreet het opdoemende rampscenario grotendeels aan het psychologische steekspelletje dat het had kunnen worden. Welke versie verkies jij?

> DAVID STEENHUYSE — september 2014