Bibliografie van Mark Buckingham
• Batman: Hoe Is het Afgelopen met de Duistere Ridder?
• Death
Bibliografie van Steve Leialoha
• Fables - Legenden in Ballingschap
Bibliografie van Tony Akins
• Wonder Woman
Bibliografie van Bill Willingham
• Fables - Legenden in Ballingschap
FABLES DELUXE 3


Mark Buckingham/Steve Leialoha/Tony Akins/Jimmy Palmiotti + Bill Willingham • RW Uitgeverij
232 p. (HC)
Wie het schoentje past...

In dit derde deel Fables Deluxe (waarin TPB's 4 en 5 (gedeeltelijk) verzameld zijn) krijgen we eerst een interludium met de Schone Slaapster, Sneeuwwitje en Assepoester (die trouwens een schoenwinkel runt). De dames klappen uit het bed over hun gemeenschappelijke ex-echtgenoot: de Sprookjesprins. Deze prins is de voornaamste protagonist van het verhaal De Mars van de Houten Soldaatjes (dat het gros van deze bundeling uitmaakt) waarin hij koste wat kost de macht in de stad wil overnemen van de burgemeester. Wat volgt, is een rollercoaster aan intriges en politiek gekonkel en we zien zelfs Roodkapje opduiken die eerder in ongenade was gevallen. Uiteindelijk zijn de twee kemphanen verplicht om samen te werken tegen een nieuwe vijand die hele hordes houten soldaatjes naar het stadje laat marcheren.

Bill Willingham laat voorlopig nog in het ongewisse wie die nieuwe tegenstander is. Oorspronkelijk wilde hij Peter Pan in deze rol casten, maar dat personage behoort schijnbaar niet tot het openbaar domein in Groot-Brittannië, zodat hij verplicht was om een ander personage tot nemesis te bombarderen. Wie er dan wel achter de schermen aan de touwtjes trekt, laten we cliffhangergewijs nog even in het midden.

De auteur maakt het ons niet altijd gemakkelijk: de verhaallijnen zijn vrij complex, de sprookjesfiguren voldoen niet aan onze oeroude verwachtingen en er zijn best wel wat nevenintriges. De doorzetters onder ons worden echter beloond met een ge(s)laagde topreeks die de directe fantasyconcurrentie ver achter zich laat.

RW Uitgeverij verwent ons door elk half jaar een luxe-editie van Fables op de goegemeente los te laten. Zo houden ze min of meer hetzelfde tempo aan als de Engelse luxes, waarvan oktober het negende deel zal verschijnen. Ondertussen zijn ook de filmplannen al in een vergevorderd stadium, ook al laat Warner Bros. nog niks los over een eventuele releasedatum.

> MARIO STABEL — september 2014