Bibliografie van Andy Kubert
• Batman: Hoe Is het Afgelopen met de Duistere Ridder?
• Before Watchmen
• Superman: Action Comics
BATMAN: DAMIAN ZOON VAN BATMAN 


Andy Kubert • RW Uitgeverij
96 p. (HC)
Van goeden huize

In deze Batman-miniserie heeft Damian Wayne, de zoon van Bruce Wayne alias Batman, de cape overgenomen van zijn vader. De kern van dit verhaal betreft de éénmansmissie van een op wraak beluste Damian die doet wat zijn Batman-voorganger naliet: zijn vijanden doden. Eén na één delven schurken als Mr. Freeze, Killer Croc en Jackanapes het onderspit, maar de vermoedelijk ware moordenaar van Batman vindt hij niet: de Joker. Ondertussen eist Damians vader dat hij zijn executies stopzet. Een generatieconflict wordt beslecht met de vuist in een opbod van gefaalde normen en verwijten.

Het verhaal speelt zich een paar jaar verder in de toekomst af en is 'slechts' een mogelijke visie op het lot van Damian. Dat personage werd bedacht door Grant Morrison en ontworpen door Andy Kubert voor het one-shot Son of the Demon. Hij is het kind van Batman en Talia al Ghul, de dochter van Batmans vijand Ra's al Ghul, die zich de ene keer opstelt als een superschurk en de andere keer Batman te hulp schiet. Het helpt dat je op voorhand op de hoogte bent van deze gegevens anders ontgaan je enkele zaken.

Andy komt zelf van goeden huize als zoon van de legendarische Joe Kubert en broer van Adam die alles bij elkaar voor zowat elke bekende comicreeks hebben getekend. De Kubert-broers hebben niets te leren, integendeel, zij onderwijzen zelf het tekenambacht in de naar hun vader vernoemde school. RW Uitgeverij maakte ons al vertrouwd met Andy's werk van wie we nog de vertaling van Before Watchmen: Nite Owl te goed hebben.

Damian Zoon van Batman is een sterk staaltje van Andy's werk: zorg voor detail, duistere zwart-witcontrasten, wervelende perspectieven, geloofwaardige actiescènes, onberispelijk inzicht in anatomie en een aangeboren feeling voor het weergeven van impact, drama en emotie. Een overrompelende prent is die waar Damian een dode Batman in zijn schoot houdt. Het is een subtiele verwijzing naar de cover van de Batman-klassieker
A Death in the Family waar een gebroken Batman met een dode Robin in zijn armen treurt op dezelfde manier als de piëta, de benaming voor afbeeldingen van de dode Jezus Christus in de armen van zijn moeder.

> DAVID STEENHUYSE — september 2014