Bibliografie van Kristof Spaey
• Façade
• Façade
• Hoop
• Misschien / Ooit / Nooit
ANDERS 1
Lars


Kristof Spaey + Bart Vaessen • V.O.Stripgilde
48 p. (SC)
Anders dan anders

 "Ik word graag verliefd op mijn personages", biechtte Kristof Spaey in een interview voorStripgids op. Die liefde, die zoveel schuchtere jongetjes in hun jeugd wel eens gekoesterd hebben voor die onbereikbare griet in de klas of dat vrolijke, onbenaderbare meisje op de dansvloer, zit vervat in elke penseellijn van Spaeys nieuwste strip Anders. En hij maakt het voor ons tastbaar.

Lars is een beetje een twijfelaar, zo van het soort dat je als buitenstaander een zetje wil geven — al dan niet hardhandig — om hem uit zijn schulp te jagen. Hij heeft een oogje op Ella, een meisje aan de universiteit met wie hij dezelfde lessen volgt. Maar er valt ook wat te zeggen voor de plagerige Alix, die een dominante indruk op de jongen maakt. Mocht dit een Amerikaanse tienerfilm zijn dan kon je Ella vergelijken met de populaire cheerlader, Lars met de nerd (inclusief pesterijen door de jocks) en Alix met het meisje op wie hij zou moeten vallen volgens de Hollywoodregels. Allemaal mooie mensen. Ook weer volgens dezelfde richtlijnen. Maar Kristof Spaey en Bart Vaessen kiezen ineens resoluut voor een andere weg.

Anders heet een coming of age-verhaal te zijn. Pin je echter niet te veel vast op die omschrijving. In feite is het zelfs misleidend want de climax van dit eerste deel zet alles, maar dan ook alles op de helling. Voor zo'n genrewisseling moet je niet alleen lef hebben, het vergt ook heel wat metier als je als verteller niet genadeloos op je bek wil vallen. Met Bart Vaessen als scenarist, die Spaey wat in het gareel houdt, is er een vastbesloten nieuwkomer op het Nederlandstalige striptoneel verschenen. Op zijn conto staat de veelgeprezen tv-reeks Quiz Me Quick die hij samen met Bart De Pauw schreef. Hij schreef ook afleveringen van Zuidflank en is de medebedenker van de jeugdreeksen En Daarmee Basta!W817 en Click-ID. Hij ontwikkelde het concept en schreef het screenplay van Kinderen van Dewindt (niet te verwarren met de stripreeks van François Bourgeon!) en werkt momenteel aan de tiendelige tv-reeksSpitsbroers over twee broers die een passie voor voetbal delen. De ene broer schopt het tot profvoetballer bij een topclub, de andere moet iets van zijn leven proberen te maken. In 2015 te verwachten op vtm. Om maar te zeggen dat Vaessen genoeg achtergrond heeft om niet onderuit te gaan in de ambitie om een anders dan anders verhaal te maken.

We kunnen ons inbeelden dat niet iedereen de wissel zal lusten. De aanloop, met nogal wat te introduceren personages, valt lang uit om dan ineens door elkaar gerammeld te worden. We vragen ons ook af of Anders wel op zijn plaats ligt op locaties die voornamelijk mikken op een geoefend stripleespubliek. Door de gedurfde aanpak en de personages die tot hun leefwereld behoren, zien we Anders een grotere kans maken in jeugdhuizen, studentenbibliotheken en andere plaatsen waar jongeren samentroepen en een halfuurtje willen ontsnappen aan hun rechten en plichten. Bij deze dragen we ons eigen publiek op — dat we al wat ouder inschatten — om Anders 1 zeker een kans te geven en het cadeau te geven aan tieners of jonge twintigers. Zij zullen dat appreciëren. En als je het niet wil weggeven, begrijpen we dat. Het betekent dat Anders jou in je macht kreeg, en dat je zo snel mogelijk het vervolg wil lezen. Binnen enkele maanden graag, Kristof...

> DAVID STEENHUYSE — september 2014