HOTEL NEVELZICHT 2
À la Carte


Mark Van Herpen • Strip2000
48 p. (SC)
Lekker volgepropt

Nu er geen introductie meer nodig is om de verschillende personages, hun karaktertrekken en hun specifieke situaties voor te stellen, kan Mark Van Herpen voluit gaan in het variëren op het vaste thema. Pineut Hubert moet een ster verzilveren voor Hotel Nevelzicht. Dat is op een slinkse manier contractueel vastgelegd. Het hotel is vervallen, de eigenaar is een eigenwijze profiteur en het personeel zou de cast kunnen vervoegen van The Addams Family. Die ster is er nog lang niet, en toch komt de inspecteur vaak genoeg langs om Hubert een kans te geven zich te kunnen bewijzen, ook al loopt elke poging fali- maar dan ook falikant af.

In dit album komt de zwijgzame schoonmaakster mevrouw Beets het personeel vervoegen. Je legt haar beter geen duimbreed in de weg of je bent die duim kwijt. Van zodra ze haar tengels op een mes legt, vloeit er bloed. Zij is goed voor enkele grappen. Een andere rode draad zijn de familieden van eigenaar Nero Nevel. Andere Nevels blijken zelf ook een hotel te hebben die eveneens naar best vermogen een ster najagen. Alleen voor Hubert wil het maar niet lukken.

De tekeningen zijn lekker volgepropt, maar blijven helder en leesbaar. De vele knipogen naar bekende figuren, fictief of reëel, zijn een bonus. Vlaamse lezers zullen er een paar over het hoofd zien, maar dat kan geen kwaad. Het verstoort een beter begrip van de grap niet. De leukste knipoog we het bezoekje van Nevel en Hubert aan hun buur: heer Bommel van Marten Toonder. De strip verandert van de ene prent op de andere in zwart-wit met grappige onderteksten.

We zeiden het al eerder, van alle humoristische stripreeksen die in Eppo verschijnen, benadert Hotel Nevelzicht het best de succesformules uit de hoogdagen van de eerste generatie Eppo-jaargangen. Je kan dit zo naast De Generaal leggen, maar dan zonder het karakteristieke taalgebruik van Peter — "vrot, por dios" — de Smet. Een rondborstige babe van het kaliber Truus ware ook welkom, maar eerlijk gezegd zou ze misstaan in het opzet van Hotel Nevelzicht. Handtekeningenjagers met last van een testosteronopstoot zullen zich dus moeten behelpen met eenmalige optredens van koningin Máxima of in dit deel Yolanthe Cabau van Kasbergen om Van Herpen een knappe dame te laten tekenen.

Onze toekenning van een ster is alvast een feit, die gaat naar Mark Van Herpen. En er vallen nog sterren te verdienen zolang de formule niet aan sleet onderhevig is.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2014