Bibliografie van Scott Snyder
• Batman Herboren
• Batman: De Zwarte Spiegel
• Batman: De Zwarte Spiegel
• The Wake
BATMAN 1
Het Hof der Uilen


Greg Capullo + Scott Snyder • RW Uitgeverij
176 p. (HC)
Tornado
Sinds 2013 tot nu gaf RW Uitgeverij zestien Batman-albums uit, allen one-shots of het begin van vervolgreeksen. Onder die zestien zijn er heel wat klassiekers die ook buiten de grenzen van de comicwereld een impact betekenden. De verhaallijnen schopten het tot rechtstreekse inspiratiebronnen voor de verfilmingen bijvoorbeeld, of ze gaven het begrip "superheld" een compleet andere invulling. De meeste van die vertalingen betreffen al wat oudere titels. De toekomst voor tal van comicreeksen herdefinieerde DC Comics in 2011 met de lancering van The New 52. Onder die vlag startten ook verschillende Batman-reeksen waarvan het eerder vertaalde Detective Comics er een van is. Er komen er nog heel wat bij RW Uitgeverij. De zuiverste reeks is echter deze Batman van Greg Capullo en Scott Snyder met Het Hof der Uilen als het begin van een eerste verhaallijn. Wij stonden perplex.

Allereerst zijn Capullo en Snyder een perfect op elkaar ingespeeld dream team. Het realisme van de meeste andere Batman-publicaties staat al op een hoog niveau. Capullo is een competitieve speler om het minstens even goed te doen. De actiescènes zijn wervelend in beeld gebracht, de vormgeving van een nieuwe superschurk van formaat is een toonbeeld, de bladschikking is van de eerste tot de laatste pagina één groot streven naar de grootste impact. Sterke scènes in het doolhof, het gevecht met de Talon (een als uil gemaskerde huurmoordenaar), een val door het raam op een hoge verdieping, maar ook scherpe dialoogjes met Gordon of butler Alfred zijn om van te smullen.

Ook het scenario staat stevig op zijn poten. De uitwerking is zodanig geslaagd en barst van de goede vondsten — de dertiende verdieping! de symboliek van de waterspuwers! de uilenkoppen! — dat filmmakers voor ons part gewoon dit verhaal kunnen plunderen voor alweer een duister hoofdstuk in de filmgeschiedenis van de Dark Knight dat de kassa's wereldwijd doet ontploffen. Batman als getormenteerd figuur, check. Flashbacks naar Bruce Waynes verleden en de moord op zijn ouders, check. Een dieper inzicht op de figuur Batman/Wayne, check. Een escalatie van geweld, check... De af te vinken lijst met geliefde, coole en duistere elementen oogt compleet. De nieuwigheid zit 'm in een ongezien complot dat tot ver in het verleden van de Wayne-familie en de stad Gotham voorkomt. Bruce' grootvader, de man die de skyline van Gotham City bepaalde, kreeg al te maken met een geheim genootschap dat de touwtjes stevig in handen houdt en al eeuwenlang is ingebed in de architectuur van de stad. Bruce' grootvader werd er waanzinnig door en stierf in verdachte omstandigheden. Het bestaan van het zogenoemde Hof der Uilen werd naar het rijk der fabeltjes verwezen. Uit een schijnbare lethargie ontwaakt het Hof nu om invloedrijke én gevaarlijke burgers van de stad aan te vallen. Een ambitieuze kandidaatburgemeester ondervindt de macht van dat Hof. Bruce Wayne is de volgende op de lijst.

Het Hof der Uilen is een tornado van macht, mysterie, kwetsbaarheid, spanning en waanzin. In welke fase van de storm we nog maar zijn beland, valt als onvoorbereide lezer af te wachten, een heerlijk gevoel. In het oog van de storm: Batman. Zij het lang niet als almachtig verdediger, maar als persoon met wie we in alle oprechtheid bezorgd meeleven voor zijn verdere lot. De staart van de tornado sleurde ondertussen een spin-off over het Hof der Uilen en de onsterfelijk gewaande Talons mee. Een bewijs te meer van de kracht van het gegeven.
Batman stond wellicht nooit eerder tegen zo'n gevaarlijke opponent.

Ja, we zijn enthousiast over Greg Capullo's en Scott Snyders Batman. Laat het geweten zijn.
> DAVID STEENHUYSE — juli 2014