Bibliografie van Philippe Jarbinet
• De As van de Katharen
• Sam Bracken
• Sandy Eastern
AIRBORNE 44 5
Als Je Moet Overleven


Philippe Jarbinet • Casterman
48 p. (HC)
Luchtvaart- annex liefdesverhaal

Nadat ze jarenlang van de radar waren verdwenen zijn ze sinds ruim een jaar weer in aantocht: luchtvaartstrips. Elke uitgeverij heeft wel een of meerdere series lopen. De bekendste is nog altijd Buck Danny, maar ook Tanguy en Laverdure zijn geen onbekenden in het stripluchtruim. Nieuwe luchtavonturen aan de boom der luchtvaartreeksen zijn onder andere Edelweiss, Woestijnvalk en Lady Spitfire. En nu prikt er op de cover van het vijfde deel (en derde tweeluik) van Airborne 44 ook een vliegtuig op de cover.

In dit verhaal vertelt Philippe Jarbinet, die we ook kennen van de prima historische reeks De As van de Katharen, het verhaal van de vrouwelijke piloot Tessa en de twee Amerikaanse soldaten Sebastian Leder en Tom De Witt. Ze kennen elkaar sinds hun jeugd op het Amerikaanse platteland. Nu komen ze elkaar weer tegen als beide heren worden gevraagd om Tessa te redden. Zij is met haar toestel neergestort in de buurt bij Bastenaken. Daar wordt ze opgejaagd door Duitse soldaten die worden aangevoerd door een broer van Sebastian Leder. Zo zorgt tekenaar en scenarist Jarbinet voor een extra dramatische dimensie in dit luchtvaart- annex liefdesverhaal.

Jarbinets verhalen zijn geen klassieke avonturen- en actieverhalen, maar bevatten juist meer dramatiek dan de gemiddelde luchtvaartstrip. En dat zorgt juist voor meer diepgang. Jarbinet moet wel oppassen dat het niet allemaal te zoetsappig gaat worden. Dat was een van onze weinige minpunten op het vorige tweeluik. Stripliefhebbers die sowieso op zoek zijn naar een prima getekende strip in combinatie met een sterk doch licht dramatisch verhaal waar wel vaart in zit, raden wij van harte dit vijfde deel aan. Opvallend is trouwens dat meerdere van onze favoriete tekenaars Philippe als voornaam hebben: onder andere Largo Winch-tekenaar Francq, Xavier (Kruistocht) en ook wijlen Delaby (Murena).

Qua tekenstijl zou Jarbinet wat ons betreft overigens wel in aanmerking kunnen komen om ten minste enkele proefplaten van Murena te kunnen maken om zo te bewijzen of hij Delaby wellicht zou kunnen opvolgen. Als laatste willen we uitgeverij Casterman een compliment maken voor de verzorgde uitgave van deze bijzonder prettig geprijsde hardcover.

> DAI HEINEN — juni 2014