Bibliografie van Joe Kelly
• Superman: De Oogst
SUPERMAN: GODFALL 


Talent Caldwell/Jason Gorder + Michael Turner/Joe Kelly • RW Uitgeverij
128 p. (HC)
Uitleven op Akira-motors

In Metropolis is Superman verdwenen. We vinden hem terug in Krypton. Daar gaat hij door het leven als Kal-El die dankzij zijn vaders onverwoestbare reputatie een job heeft bij de overheid. Kal-El heeft een vrouw Lyla en een zoontje. Het enige bijzondere aan zijn bestaan is dat zijn vrouw een alien is en die staan niet in hoog aanzien op Krypton. Kal-El worstelt met onbetaalde rekeningen en de huur en hij zou graag vliegen. Met zijn blitse motor vliegt hij dan wel over de straten, maar het is niet hetzelfde als de krachten die hij pas later in zich ontdekt, maar nog niet onder controle heeft.

In deze gebundelde miniserie lijdt Superman aan geheugenverlies waarbij hij alsnog flitsen krijgt van zijn werkelijke bestaan op aarde. De in 2008 overleden Michael Turner (Witchblade, Fathom) en Joe Kelly presenteren in dit Elseworlds-verhaal uit 2004 een alternatieve versie van Kandor die we kennen als een geminiaturiseerde stad onder een stolp en het enige overblijfsel is van de planeet Krypton. In Godfall ziet Kandor er anders uit, evenals Supermans kostuum. De grote aantrekkingskracht zit 'm in de coole motorscènes die ons deden denken aan Akira nog voor we het anwoord lazen dat ons gelijk gaf. Hier heeft tekenaar Talent Caldwell zich op kunnen uitleven.

Godfall is een geliefd verhaal onder Superman-adepten. Het zit barstenvol actie, verrassingen en biedt een frisse kijk op Superrman en zijn entourage. Met de introductie van Preus, een strenge brigadier van het Citizens Patrol Corps, krijgt Kal-El een tegenstander die de wet wil doen naleven om de bevolking van Krypton te beschermen. Aliens als Lyla passen niet in dat plaatje. In dat opzicht is Godfall nog altijd een brandend actueel verhaal sinds de migrantenproblematiek een constante is op de politieke agenda. En wie niet in politiek is geïnteresseerd vermaakt zich wel met Kal-Els confrontaties met guerrillastrijder Basqat en zijn motorbende!

> DAVID STEENHUYSE — juni 2014