Bibliografie van Sylvain Vallée
• De Avonturen van Gil St-André – Spoorloos
• Er Was Eens
• Gil Saint-André
• Katanga
• Spoorloos
Bibliografie van Joël Callède
• Damocles
• De Lokroep van de Roots
• Halloween
• High Security
• In de Nacht
• Karma Salsa
• Tatanka
XIII MYSTERY 7
Betty Barnowsky


Sylvain Vallée + Joël Callède • Dargaud
56 p. (HC & SC)
Sneltrein

Dat de reeks Xlll tot een van de klassiekers behoort van de hedendaagse strip daar zijn vriend en vijand het over eens. Dat scenarist Jean Van Hamme de Jason Bourne-boeken van wijlen Robert Ludlum goed heeft gelezen, daar bestaat ook geen twijfel meer over. Maar dat de spin-off van deze ijzersterke reeks (tot welk deel laten we in het midden) een hele goede aanvulling is, daar bestaat wat ons betreft na het lezen van het zevende deel absoluut geen twijfel meer over. In de reeks Xlll Mystery staat steeds een ander personage centraal dat een rol heeft gespeeld in de eerste negentien albums. Hoofdrolspelers als Irina, de Mangoest, kolonel Amos en Jones hebben al de revue gepasseerd in een van de reeds verschenen Xlll Mystery-albums. Daarna kwamen de moordenaar van de president, Steve Rowland, en de problematische Billy Stockton aan de beurt. Nadat Xlll gevangen zat in de Plain Rock-gevangenis en daar met hulp van de knappe Jones uit kon ontsnappen (lees deel 3: Alle Tranen van de Hel) dook de man, die bekend stond als onder andere Steve Rowland, Ross Tanner en Jason Fly, onder bij de militaire eenheid SPADS in Zuid-Amerika. Deze elite-eenheid is ooit opgericht door generaal Ben Carrington. Tijdens zijn verblijf bij de SPADS ontmoette Xlll de charismatische Betty Barnowsky.

Betty speelde een voorname rol in de albums SPADS (deel 4) en Rood Alarm (deel 5). Aan het einde van deel 4 vluchten Xlll, Jones en Betty Barnowsky om uit de handen te blijven van de overgelopen kolonel MacCall en de brute soldaat Quinn. Op het laatst verongelukt de helikopter inclusief Quinn. Ze spoelen aan op een verlaten strand. In het album Rood Alarm weten ze de Verenigde Staten te bereiken met behulp van het gekaapte vliegtuig van markies Armand de Pressau. Ze zijn nog net op tijd om de staatsgreep onder leiding van Calvin Wax te voorkomen. Rood Alarm is verschenen in 1988, maar is nog altijd van grote schoonheid en speelt een belangrijke rol in de verdere verhaallijn van de reeks Xlll. Enkele albums later komen we Betty Barnowsky weer tegen aan de zijde van haar inmiddels geliefde Armand de Pressau. Maar wat is er in de tussentijd met Betty gebeurd? Hoe heeft ze haar geliefde ontmoet en hoe is het met de SPADS-eenheid afgelopen? Dat lezen we in het nieuwste album van Xlll Mystery. Het belangrijkste is echter een detail dat Jones heeft gezien toen ze op bladzijde 31 van het album SPADS iets zag door het raam van de kamer van Betty. Wat er toen is gebeurd, heeft grote gevolgen voor het verdere leven van Betty en onbewust ook voor dat van Mac Lane.

Het duo Sylvain Vallée en Joël Callède zorgen voor een goed lopend verhaal dat prima is getekend. Het album leest als een sneltrein richting een spectaculaire climax. Het verhaal begint op het moment dat Betty haar Medal of Honor ontvangt van president Sheridan. Op verzoek van Carrington gaat ze mee terug naar Costa Verde. Maar dan begint voor haar het avontuur pas echt. Hun vliegtuig wordt gekaapt en ze vallen in handen van gedeserteerde SPADS onder leiding van een oude bekende.

De reeks Xlll Mystery zal uit dertien albums bestaan en als de komende zes net zo goed zijn als dit album staat de Xlll-fan nog heel wat moois te wachten.

> DAI HEINEN — juni 2014