Bibliografie van Wilfrid Lupano
• Alim de Leerlooier
• Azimut
• De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt
• Het Rechte Pad
• Man van het Jaar
• Moordenaar op Maat
• Op de Barricades!
• Ravian
KRASSE KNARREN 1
Doodgaan Kan Altijd Nog


Paul Cauuet + Wilfrid Lupano • Dargaud
56 p. (HC)
L'un part, l'autre reste...

Nu de dagen weer serieus beginnen te lengen, komen ze uit hun spelonken gekropen. De winterslaap in Benidorm is achter de rug, de ketting van de elektrische fiets loopt weer gesmeerd en de zomercollectie Okra-fluovestjes is net aangekomen in het lokale parochiecentrum. Al easy ridend zullen ze de provinciebaantjes terroriseren, pikken ze de beste plaatsjes (mét parasol) in op de overbevolkte terrassen en verdubbelen ze eigenmondig de omzet van de gemiddelde Vlaamse crèmerie. De vinnige 65-plusser: you love to hate him...

De krasse knarren in dit album zijn de zeventig al ver gepasseerd en teren op hun herinneringen. Emile is een overdadig getatoeëerde gepensioneerde zeeman-avonturier, type stille-waters-diepe-gronden. Pierre is een rebel-op-rust die zijn communistische verleden nooit onder stoelen of banken steekt. Antoine is de archetypische arbeider/vakbondsman wiens prioriteiten op zijn minst nogal discutabel zijn.

De drie jeugdvrienden zijn opnieuw verenigd door de dood van Antoines vrouw Lucette die vroeger de hormonen van de mannelijke helft van het kleine dorpje op hol deed slaan. Maar wie had gedacht dat deze vrouw die de kost verdiende met haar marionettenkraam al vijftig jaar een duister geheim met zich meedroeg...?

Scenarist Wilfrid Lupano sleurt je vanaf de eerste pagina's mee op een charmante roadtrip die met een grote bocht om de platgetreden paden van de nostalgie laveert. De personages hebben genoeg vlees om het lijf en hij verweeft de typische bejaardenkwaaltjes op een subtiele manier in het verhaal zonder in slapsticktoestanden te vervallen.

Paul Cauuet leerde het métier bij Régis Loisel en net als zijn leermeester slaagt hij erin om een bepaalde ondefinieerbare sfeer op te roepen die het scenario naar een hoger niveau weet te tillen.

De auteurs laten er geen gras over groeien. Deel 2 verschijnt in Franse editie al in oktober en Lupano is naar eigen zeggen al serieus gevorderd met het scenario van deel 3. De albums moeten trouwens perfect los van elkaar te lezen zijn, aangezien de scenarist in elke episode een afgerond verhaal wil vertellen.

De heren hebben voor dit album al de Prix des Libraires BD 2014 gewonnen en komen zo in het gezelschap van eerdere laureaten als Manu Larcenet (Blast), Bastien Vivès (Polina), Cyril Pedrosa (Portugal) en Jean-Pierre Gibrat (Het Uitstel). Dit topalbum moet zeker niet onderdoen voor deze illustere voorbeelden.

De vinnige 65-plusser? We love to love him!

> MARIO STABEL — juni 2014