Bibliografie van Lee Bermejo
• Absolute Luthor / Joker
• Batman: Joker
• Before Watchmen
• Suiciders
BATMAN: NOëL 


Lee Bermejo • RW Uitgeverij
112 p. (HC)
Inzicht en inkeer

Stripmakers die én overdonderend artwork tevoorschijn kunnen toveren én een waardevol verhaal kunnen vertellen zijn er niet op overschot. Lee Bermejo behoort ontegensprekelijk tot het kruim dat beide hoofddisciplines van het stripvak beheerst. In Batman: Noël knoopt hij het onverwoestbare kerstverhaal A Christmas Carol (1843) van Charles Dickens aan een reeks beproevingen die het heldendom van Batman in vraag stellen. Ondertussen jaagt een verkouden Batman op Joker via een van zijn loopjongens, een berooide man die een schattig zoontje heeft. Als bijkomend doel wil Batman de man laten arresteren zodat zijn zoon niet in zijn voetsporen zal volgen. Maar verloor Batmans sidekick Robin (alias Jason Todd) niet op een gelijke manier zijn vrouw. In de Carol-vertelling vertolkt Catwoman de geest van het verleden, Superman de geest van het heden en Joker de geest van de toekomst. De dood van Jason is een vierde spook dat continu in Batmans gedachten waart. In elk van de confrontaties zien we nog wel meer personages en belangrijke scènes uit het Batman-universum passeren.

Dickens' klassieke voorbeeld vormt slechts een kapstokje voor de ontwikkeling van het verhaal waarin veel aandacht gaat naar de psychologie van de Dark Knight. Er komt inzicht en inkeer aan te pas, kortom zelfreflectie. Een beetje een moraal ook, maar dat hoort net zo bij een kerstverhaal als het kindeke Jezus in een kerststal.

Straf Batman-one-shot alweer met wervelende pagina's, ruimte voor nostalgie (naar godbetert de Batman uit de cult-tv-serie uit de jaren 1960) en een grimmige sfeer van begin tot einde.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2014