Bibliografie van Apri Kusbiantoro
• Saul
Bibliografie van Sytse S. Algera
• 24/7 - Politieverhalen van de Straat
• De Vries
• Vluchtelingen
DE VERLOREN VERHALEN VAN LEMURIA 1
De Bergen van Moran


Apri Kusbiantoro + Sytse S. Algera • Dark Dragon Books
56 p. (SC)
Hij wiens naam niet genoemd mag worden

Dat De Verloren Verhalen van Lemuria, de nieuwste reeks van Dark Dragon Books, inhoudelijk en visueel nogal sterk lijkt op een andere bekende stripreeks, dat ziet zelfs een bijziende mol uit het land van de Cyclopen. Ja, 't komt ons bijzonder bekend voor: drie personages die een onbekende scifi-achtige wereld rondtrekken en van de ene belevenis naar de andere voortgeblazen worden terwijl ze vechten tegen monsters, vileine rovers of andere schurken. Ja, 't komt ons bekend voor (bis): drie protagonisten, waarvan één personage door een schipbreuk in het avontuur verzeild raakt en gaandeweg anderen op zijn reis meeplukt zoals een knappe, langharige, meestal schaars geklede deerne die graag met zwaarden zwaait en een krachtpatser die ook de anders gekleurde medemens mag vertegenwoordigen. Zelfs als die bijziende mol geteisterd zou worden door cataract, zou bij hem ook de tekenstijl vage herinneringen naar boven brengen naar het artwork van een tekenaar die helaas in 2003 overleed en — als dat geen toeval is — ook te kampen had met een ernstige oogaandoening.

Lemuria zal dus geen harde wind veroorzaken of overkomen als een geweldige aanval, maar dat betekent niet dat deze nieuwe reeks daarom minder verdienstelijk is. De geest van Don Lawrence heeft zonder de minste twijfel een vaste stek gevonden in het talent van de verder vrij onbekende Indonesische tekenaar Apri Kusbiantoro en ook scenarist Sytse S. Algera zal wellicht door Lemuria de nevelen van de anonimiteit van zich kunnen afschudden.

Beide heren zullen met Lemuria niet de prijs wegkapen van origineelste stripalbum, maar een prijs voor waar vakmanschap halen zij met de vingers in de neus. De prachtige tekeningen van Kusbiantoro en het vlot lezende verhaal van Algera zorgen dat dit een album is om duimen en vingers bij af te likken. We houden allemaal van een lekkere spaghetti bolognaise en weten al op voorhand hoe hij zal smaken, maar houdt dat ons tegen om dat bordje met plezier te verorberen? Zeker niet, we zien zelfs al uit naar de volgende heerlijke schotel die al in oktober op tafel zou moeten gepresenteerd worden! Smakelijk!

> BERT GEVAERT — mei 2014