Bibliografie van Crip
• OMG!
Bibliografie van Béka
• GEO
• OMG!
DANCE ACADEMY 8


Crip + Béka • Ballon Comics
48 p. (SC)
Altijd gelijk

De hoofdmoot van dit album is gewijd aan de voorbereidingen en de eigenlijke opvoering van het sprookje Sneeuwwitje als balletvoorstelling. Maar wie speelt Sneeuwwitje en wie de heks? Het verwachtingspatroon wordt voor een keer omgedraaid wanneer de brave blonde Julia liever de heks speelt. De gemene Carla ziet haar kans om Sneeuwwitje te spelen, maar als je al niet kan opschieten met de meisjes die de dwergen spelen, komt het dan nog goed?

De laatste paar albums van Dance Academy lieten wat meer het stramien van een afgerond verhaaltje per pagina los om met een aaneenschakeling van grappen een langer verhaal te kunnen vertellen. Verliefdheid en een reis met het balletgezelschap vormden zo een rode draad in voorgaande albums. Voor het achtste album staken Crip en Béka een tandje bij. Pas op pagina 28 is het tijd voor de losse gags.

Dance Academy is een stripreeks die je moeiteloos aan jonge meisjes kan aanraden... en ja, niet eens stiekem lezen wij dit ook graag. Met triviale onderwerpen als ballet, dansen, vriendschap, rivaliteit, kalverliefde, warm geserveerd met een komisch sausje is het bitter weinig te vergelijken met Mooie Navels dat thematisch gewoon confronterender is. Naast een reeks als Sisters past Dance Academy daarentegen des te meer in de catalogus van Ballon Comics. Dat de reeks inmiddels al aan deel 8 toe is in vertaling terwijl er al enkele albums zijn herdrukt, is voor ons een niet te weerleggen bewijs dat dit een degelijk product is. Het publiek heeft altijd gelijk.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2014