FREAKS' SCHOOL 1-2
Vreemde Universiteit


Florent Maudoux • Dark Dragon Books
72 p. (SC)
Geschift

Freaks' School brengt het verhaal van twee leuke meiden, Xiong Mao, Chance d'Estaing en hun vriend Wolfsschaduw, allen lid van de heldenacademie FEAH. Maar laat ons eerst even nader kennismaken. Xiong Mao is de oudste dochter van een Chinese maffiabaas en is zeer bedreven in de Flamendo, een krijgskunst die zowel uiterst dodelijk als esthetisch is. Zo compenseert zij haar gebrek aan magische kracht, wat in haar wereld overal aanwezig is. Daarnaast is ze ook een erg bedreven wapensmid. Haar vriendin — hoewel ze haar bloed soms kan drinken — Chance is een magisch wezen dat in staat is om te vliegen... en daarmee is zowat alles gezegd. Behalve dat ze vaak in de weg loopt, slordig is en niet echt bijster intelligent. Het spreekt voor zich dat de combinatie van hen beiden vaak voor wat komisch vuurwerk zorgt. Het derde hoofdpersonage, dat een leeuwendeel — of moeten we zeggen: wolvendeel? — van het werk voor zich neemt is de weerwolf met het peperkoeken hartje.

Deze drie vrienden zijn student aan de FEAH, de Faculté d'Étude Académique des Héros, een school waar mensen met vreemde capaciteiten of gewoon een rare smoel (freaks) opgeleid worden tot echte helden... En nu stop je wellicht met lezen... Oh neen, Harry Potter en Zweinstein, waar hebben we dat nog gehoord? En de leerkrachten zijn rare kwieten. En er ontstaan conflicten tussen de leerlingen. En de leerlingen moeten zich bewijzen in bizarre proeven. En er zijn mysteries op de school. Ja, ja, ja en nog eens ja op al je clichématige vragen! Er zijn tal van vergelijkingen mogelijk met de school van de bebrilde jonge tovenaar, maar ook heel grote verschillen. Mogen we tussen neus en lippen door nog eens zeggen dat ook J.K. Rowlings ideeën voor Harry Potter, jááááren voor haar eerste boek al min of meer te vinden waren bij Anthony Horowitz' meesterlijke Grieselstate?

Maar terug naar onze Freaks' School. De directeur is er geen vriendelijke Albus Perkamentus, maar een keiharde manager met vampierachtige trekjes die vooral bekommerd is om de reputatie van zijn school. Dit laatste geldt zeker als blijkt dat er ook nog een concurrerend instituut is, Saint-Ange, dat zijn leerlingen motiveert om conflicten uit te lokken met de FEAH. De leerlingen van zowel FEAH als Saint-Ange spreken ook al tot de verbeelding: een skelet, een vampier, een engel, een heks,... ze zijn bovendien vaak veel knapper dan de seuterige jongens en meisjes die in Zweinstein ronddartelen.

De verhalen van Florent Maudoux zijn compleet geschift en zijn net zoals zijn tekeningen — een Europees-Japans-Amerikaanse mix van stijltjes — een meer dan geslaagde combinatie van zinderende actie en aanstekelijke humor met tal van knipoogjes naar films en andere strips of manga's. Uiteraard mikt hij vooral op de lach bij zijn lezers, maar het moet gezegd dat zijn albums ook erg spannend zijn.

Het afgeronde tweeluik Freaks' School verscheen oorspronkelijk in zwart-wit als één album onder de reeksnaam Freaks' Squeele. Dark Dragon Books geeft de later opnieuw uitgegeven en ingekleurde versie in twee delen uit. Hopelijk als opener van de volledige vertaling van de reeks waarvan ondertussen zes albums zijn verschenen en drie sexy getekende spin-offalbums.

> BERT GEVAERT — april 2014