Bibliografie van Nix
• Billy Bob
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Hardnekkige Vlekken
• Ief de Chief
KINKY & COSY 3
Al dan niet Binnen of Buiten


Nix • Silvester
48 p. (SC)
De Kim Gevaert van de strip

Twaalf minuten tweeënvijftig seconden. Dat is alles bij elkaar de tijd die we nodig hadden om de nieuwe Kinky & Cosy uit te lezen. Gegeven de kostprijs van dit kleinood (7,50 euro) komen we aan een genotstarief van zo'n 60 eurocent per minuut. Maar we zijn in een menslievende bui (het is tenslotte Goede Week) en vinden dus dat het sop hier zeker de kool waard is (of zoiets).

Al dan niet Binnen of Buiten, het derde album van de roodgejurkte tweelingzusjes Kinky en Cosy, verschilt al bij al niet zo veel van zijn voorgangers: een collectie gags waar tekenaar Marnix Verduyn (Nix dus) zijn surrealistische, soms wat puberale, humor op de lezer afvuurt, afgewisseld met langere paginastrips. Het grootste deel van het album bestaat zoals gezegd uit klassieke drieplaatjesgags en hier toont Nix zich een ware meester. Hier en daar zit er wel eens een mop van Druivelaars-niveau tussen maar de rest is sterk genoeg om ons deze zeldzame zondes te doen vergeten. Agent Lex, de Albanese maffia, Sinterklaas, burgemeester Triljoen,... Ze zijn allemaal goed voor een glimlach en meer.

De langere strips, want die zijn dus ook op het appèl, vonden we dan weer net iets minder te pruimen. Nix is vooral een meester in de sprint, maar op de middellange afstand lijkt hij ons toch een stuk minder grappig. Kortom, als u een onzinvolle, politiek volledig foute, manier zoekt om 7,50 euro te spenderen, dan lijkt Kinky & Cosy ons geen slechte investering. Hoewel de frieten van frituur De Vettige Puntzak ook niet mis zijn, natuurlijk.

> DOMINIQUE BIEBAU — april 2006