THE KING: ELVIS LEEFT! 


Rich Koslowski • Xtra (Graphic Novel)
264 p. (SC)
Getwijfel aan de twijfels
Pulpjournalist op zijn retour, Paul Erfurt, wordt door een kwaliteitsblad gevraagd om nara Las Vegas te trekken om er een interview af te leggen met een Elvis Presley-imitator. Intrigerend want de imitator, die zichzelf als The King laat aanspreken en steeds een gouden helm draagt die zijn gelaat verbergt, houdt de mythe hoog dat hij misschien wel eens de echte Elvis zou kunnen zijn. Erfurt hecht er weinig belang aan. Zijn meest succesvolle, maar ook gefnuikte carrière kende hij net als schrijver van allerlei "I Saw Elvis"-verhalen doorheen de jaren. Vandaag is hij een uitgerangeerd reportertje. Maar waarom vraagt een kwaliteitsblad net hem voor het exclusieve interview met The King? Uit eigenbelang, zo blijkt tijdens het eerste gesprek met de zanger. The King heeft nieuw koren op de mythische molen nodig. Hoe meer gesprekken Erfurt met The King en zijn dubieuze entourage aflegt, hoe meer hij lijkt te twijfelen aan zijn eigen twijfels. Hulp krijgt hij van een eenogige privédetective. Misschien weet hij meer over de achtergrond van de nepzanger...

Je hoeft geen Elvis-freak te zijn om van dit album te genieten. Al helpt een Elvis-cd op de achtergrond misschien wel om de juiste sfeer van de oppervlakkige glitter en glamour van Las Vegas te treffen. Een leugenachtige sfeer want de twee gesprekspartners vragen door tot op het bot. The King: Elvis Leeft! is overduidelijk een praatstrip en toch verveelt het niet. Ook jij zal je afvragen wat er nu waar of schijn is en wie er onder de helm schuilt. Net dan verstoort een climax je denkproces.

Uitgeverij Xtra kennen we van de foeilelijke coverdesigns, bedoeld controversiële uitgaven en cartoonbundels die om ter vettigst zijn. De keuzes om albums als Hiroshima, Natte Maan en The King te vertalen zijn zeker de pluspunten.
> DAVID STEENHUYSE — mei 2007