Bibliografie van Marc Delaf
• De Durvers
• Mooie Navels - Eerste Pesterijen
Bibliografie van Maryse Dubuc
• De Durvers
• Mooie Navels - Eerste Pesterijen
MOOIE NAVELS 6
Een Bloedhete Zomer


Marc Delaf + Maryse Dubuc • Dupuis
48 p. (SC)
De doelgroep spreekt!

En hup, daar vloog de Joepie door haar kamer! Onze elfjarige dochter had net de nieuwe Mooie Navels gekregen en daar was ze blij, ja superblij, mee. De vorige albums van haar lievelingsstrip liggen kapot gelezen her en der verspreid in haar met smachtende blikken beposterde tienerkamer. En geef die meid eens ongelijk. Mooie Navels is een prima strip! Vermomd onder de mantel van banale gagstrip, is de rode draad een supergeslaagd evoluerend epos over opgroeiende puberende meiden en slimme jongens. Het ware leven dus. In tegenstelling tot Meneer Johan, het grote voorbeeld van het Canadese auteurskoppel, is de humor hier vaak bijtend grof. Gelukkig worden die vlijmscherpe uithalen haast ongemerkt geneutraliseerd met een zure traan. De oppervlakkige, doch hyperpopulaire Miley Cyrusjes van de dag hebben het immers zelf niet onder de markt en houden zo goed als het kan hun broze schijn op. Jenny's mama is een alcoholverslaafde vierdewereldmoeder en Vicky wordt zwaar gepest door haar oudere zus. De ooit door hen gepeste, slungelachtige Karin ontplooit zich meer en meer tot een fijne jongedame. Jaja, en dit allemaal in een puberale gagstrip.

Jeugdschrijfster Maryse Dubuc is een kraan. Zonder ook maar één moment belerend te doen, blijft ze, nu toch al zes albums lang, die juiste toon vinden. Speels, ernstig, cassant en toch wat melig. Levensgezel Marc Delaf brengt de karaktertjes tot leven met enkele spaghettilijnen. Losse ruggengraten, benen die te kort of net ellenlang zijn. Niks klopt, maar de strip swingt er wel van. Commercieel én mooi, zo zien we het graag.

Of zoals onze dochter het in een paar minuten neerschreef, terwijl wij hier zaten te wroeten op zoek naar een bespreking boordevol meerwaardes...

"Je kent dat vast wel de reeks Mooie Navels. Indien je die vette reeks nog niet gelezen hebt, heb ik hier drie redenen waarom je die strips zeker moet lezen. Het is grappig, leuk en je kunt nooit raden wat er op de volgende pagina zal gebeuren. Het gaat over twee populaire meiden, Jenny en Vicky. Dan is er ook nog Karin. Zij loopt meestal, soms ook niet, in de schaduw van Jenny en Vicky. Maar daar komt in dit boek nu helemaal verandering in, en dit tot grote ergernis van vooral Vicky. Er staan dus veel avonturen voor de deur. De strip is wat raar getekend, maar dat went snel. Lees dus deze spannende reeks. Ik ben er alvast heel tevreden over." — Nell, 11 jaar

Euh, dit zegt eigenlijk alles. Mooie Navels is gewoon de beste meisjesstrip van de jongste jaren. Tot slot, een kleine voetnoot voor de macho's onder ons. Je hoeft deze strip niet stiekem te kopen. De auteurs zien de reeks als een echte jongensstrip, maar dan een waar de mooie meiden gebruikt worden als een primair lokmiddel. En wie zijn wij om hen tegen te spreken.

> WOUTER & NELL PORTEMAN — april 2014