Bibliografie van Ben Seys
• De Lustige Kapoentjes
PSY CARL 1
Compleet / Ondersteboven


Ben Seys • BenSeys.com Uitgaven
44 p. (SC)
Om te lachen

Bij oplettende stripverzamelaars zou er een belletje moeten rinkelen bij de naam Ben Seys. De laatste jaren is hij de tekenaar van nieuwe coverillustraties voor heruitgaven van Piet Pienter en Bert Bibber bij 't Mannekesblad. Hij doet dat zodanig goed dat we een geheel nieuw stripalbum van Poms reeks door hem best zien zitten.

Seys is op grafisch gebied van alle markten thuis: grafische vormgeving, animatie, 3D-ontwerp, illustraties en ook strips en cartoons. In eigen beheer gaf hij een cartoonboekje op liggend formaat uit over een psychiater. Seys tekende Psy Carl voor een federatie van psychologen die best wel zin hebben voor humor. Raoul Cauvin kan daarin bijtreden want dankzij de spontane (ongevraagde) inbreng van psychologen en psychiaters werkt hij hun anekdotes soms uit voor grappen van De Psy.

Psy Carl beperkt zich tot grappen van telkens één prentje, cartoons dus. Elk van die cartoons bestaat uit exact dezelfde tekening van de psychiater, de fauteuil waarin hij zit en de ligzetel voor zijn patiënten. Het variërende element zijn de patiënten. Het zijn vaak bekende persoonlijkheden zoals de Hulk, een Smurf, Superman, het monster van Frankenstein, Dracula,... verder ook dieren of net zo goed voorwerpen. Zolang er maar een grap in zit die in de meeste gevallen is gebaseerd op een woordspeling die op hen van toepassing is. Elk van die klanten heeft ook nog een ander probleem want de bundeling Compleet / Ondersteboven kan je vooreerst van voor naar achter lezen waarna je achteraan opnieuw kan beginnen door het album ondersteboven te draaien voor een nieuwe reeks cartoons. Dan zie je de complete parade van klanten opnieuw passeren die zich van een ander taalgrapje bedienen.

Psy Carl is er voornamelijk voor lezers die wel in zijn voor woordspelingen. Bij ons gebeurt dat met momenten, ook in dit geval. De prettige tekenstijl van Ben Seys bevalt ons sowieso.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2014