Bibliografie van Warren Ellis
• Fell
TRANSMETROPOLITAN 4
Het Nieuwe Tuig


Darick Robertson + Warren Ellis • RW Uitgeverij
144 p. (SC)
Geloof, hoop en liefde. Not!

Aan de ene kant van de ring heb je Het Beest, de huidige president van de Verenigde Staten. Aan de andere kant zijn uitdager, de eeuwig lachende Callahan. Scheidsrechter is Spider Jerusalem, onderzoeksjournalist voor de krant The Word. Het publiek? Er is er geen. Het kiezerspubliek laat het allemaal koud. Het kan hen geen moer schelen wie de volgende president wordt. Enkel Spider blijft zich ergeren, en is vastbesloten de machinaties achter beiden bloot te leggen. Maar wie is nu het grootste gespuis? Het Beest zweert bij overleven en zorgt er alleen voor dat een krappe meerderheid van zijn onderdanen net genoeg levenskwaliteit heeft om op hem te blijven stemmen. Dat Amerika louter door zijn toedoen een derdewereldland geworden is dat enkel nog televisie en organen exporteert, zal hem worst wezen. Callahan is nauwelijks beter. Hij wil president worden omdat hij vindt dat hij dat moet zijn. In feite haat hij alle inwoners met heel zijn hart, en wil hen gewoon naaien. Spider wil niets liever dan hen beiden aanraken met zijn neurotransmittergel. Hierdoor zouden ze — en we citeren — "hallucineren over seks met aan speed verslaafde berberapen die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom. Zo zouden ze ervaren hoe het voelt om steeds maar weer keihard geneukt te worden door iemand die naar stront ruikt." Einde citaat. Slik.

Je merkt het al. Lezers die nog een beetje geloof, hoop en liefde hebben op een betere wereld, raden wij af om deze strip te lezen. Want Transmetropolitan geeft ons een verslag vanuit de anus van de wereld. Een verslag in geuren en kleuren. Geen frustratie, geen heilig huisje, geen enkel taboe laat de Engelse scenarist Warren Ellis ongemoeid. Dit is ongemeen hard en doet je verlangen om te sterven voor je oud wordt. Maar het is zo confronterend. Zo raak geschreven. Zo vlijmscherp gefileerd, dat je snakt om het vervolg te lezen.

Warren Ellis houdt met zijn culthit Transmetropolitan een delicate evenwichtsoefening op een pas gewet scheermes. Is het niet te grof? Kan het nog grover? Hoe lang houdt zijn held dit nog vol? Veel vragen. Vragen waar we snel een antwoord willen op weten. En het liefst nu! Transmetropolitan, een serie met mate te consumeren wegens uitermate verslavend.

> WOUTER PORTEMAN — februari 2014