Bibliografie van John Bolton
• Fables Deluxe
BATMAN: MAN-BAT 


John Bolton + Jamie Delano • RW Uitgeverij
128 p. (HC)
Onderonsje van vleermuismannen

In Arizona dringen Marilyn Munro (niet te verwarren met die andere Marilyn) en haar vriendje een laboratorium binnen om er bewijzen te verzamelen over de dierproeven die er gebeuren. Edencorp legt zich toe op geavanceerde gentechnologie. Een gemuteerde hond met vlijmscherpe tanden bijt Marilyns vriendje morsdood. Op haar vlucht grist ze een flesje mee. Batman wordt ingeschakeld om het flesje te recupereren. Het verband met Gotham City is een toegangspas die een van de daders stal uit een bordeel waar een Edencorpmedewerker het verloor. Batmans onderzoek begint in dat bordeel. Ondertussen valt Marilyn in een rotsspleet en maakt er kennis met een gezinnetje dat onder de grond leeft. De vier familieleden zijn transmutaties met vleermuizen, de een al wat meer dan de ander.

Van alle vijanden met wie Batman het aan de stok kreeg, is Man-Bat, half man half vleermuis (in werkelijkheid wetenschapper Kirk Langström met een fatalistische fascinate voor vleermuizen met wie hij de mensen wil kruisen), een van de intelligentste en meest aantaanjagende. De discussies die hij met Batman aangaat, houden min of meer steek in de mate waarin je zelf in zijn discours over evolutie en genetica mee wil gaan. Hij zet er Batman mee op zijn plaats. Maar er is een groter gevaar in de vorm van een zwerm dodelijke, gemuteerde insecten.

Man-Bat trad een eerste keer in 1970 op en kwam sindsdien in bijna driehonderd Batman-verhalen voor. Deze bundeling van een driedelige miniserie is een alternatieve vertelling uit de Elseworld-serie die geen voorkennis vergt. Het verscheen in 1995. Volgens ons was de airbrushtechniek (het spuiten van verf met een pistooltje voor vloeiende overgangen) van John Bolton toen al behoorlijk passé. Primordiaal is de grimmige, onaangename uitstraling die hij ermee bekomt. Hij zorgt er ook voor dat we Batman op een andere manier zien, gestript van alle menselijkheid door zijn achter het masker bverborgen ogen nergens in het album te tonen. In welke mate verschilt hij eigenlijk als gestileerde vleermuisman van zijn tegenstander Man-Bat?

Het mooi afgeronde verhaal kent geen uitschuivers. Er kan een enkele keer zelfs goed gelachen worden wanneer Batman te openhartig is over de mate waarin elk detail voor hem telt, inclusief zijn kennis over Marilyns ondergoed ("Lichtblauwe slip. Geen bh."). En opnieuw weet hij zich op zijn plaats gezegd, Marilyn is immers geen naïef wichtje dat zonodig gered moet worden.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2014