JOMMEKE 268
Prins Carnaval


Gerd Van Loock • Ballon Comics
48 p. (SC)
Dolle fratsen

Een nieuwe Jommeke... Zit een zelfverklaarde serieuze striplezer daar nog op te wachten? Is het dan toch de nostalgie die ons elke keer weer naar de stripboer lokt om het laatste album in te slaan? Toen we Jef Nys ooit op een stripbeurs toevertrouwden dat we met de avonturen van zijn strooien dakske hadden leren lezen, grinnikte hij "dat het dan toch nog goed gekomen was!..." Een grote meneer!...

Toegegeven, na een lezing van een dikke vijf minuten wordt elk album weer verticaal geklasseerd en zit het stof te vergaren tot het neefje tot de jaren des verstand komt en hopelijk ooit bij ome Rio boekskes komt inslaan. Elke keer verbazen we ons weer hoe een reeks, die eigenlijk maar een vijftal verhaallijnen telt (een ontdekking op zolder, een uitvinding van de prof,...), het nu al 268 albums volhoudt en hoge oplages blijft halen. Maar dan bekijk je zo'n Jommekesalbum eens goed en moet je vaststellen dat de tekeningen altijd van een degelijk niveau zijn geweest en dat ook de verhalen steeds perfect afgestemd blijven op het doelpubliek.

Sinds de dood van Nys in 2009 is het tekenen en schrijven van Jommeke een duobaan. Gerd Van Loock en Philip Delzenne nemen elk om de beurt een volledig album voor hun rekening. Die laatste is (op een pitstop bij Peyo na) al sinds 1979 verbonden aan studio Jef Nys, maar pas sinds album 251 mag ook de naam van de medewerkers mee op de colofon prijken.

Dit album is van de hand van Gerd Van Loock (ook alweer medewerker sinds de jaren 1980) en speelt zich af in het carnavalmilieu. Flip en Anatool nemen het tegen elkaar op om de nieuwe prins carnaval te worden van Zonnedorp. De dorpsschurk smeedt natuurlijk weer snode plannen en wil deze keer zelfs de brandkast uit het gemeentehuis smokkelen. Ondanks de wat voorspelbare premisse hebben we enkele keren luidop moeten lachen met de onnozele fratsen van de slechteriken (de praalwagen van Anatool is echt hilarisch!). Bovendien gebruikt Van Loock de carnavalstoet om nog eens een aantal oude bekenden de revue te laten passeren. Zo zien we — lang leve de Aha-Erlebnis! — onder andere Mataboe en de begijntjes, Boer Snor en Estella Saprinetta in een glanzende bijrol. Zelf hadden we ook nog graag juffrouw Perlefinneke en huisfavoriet Tita Telajora hun opwachting zien maken, maar laat dat de pret niet drukken. Het leesplezier is zo ook al verzekerd! Alaaf!!!

> MARIO STABEL — februari 2014