STRIPS IN STEREO 


diverse auteurs - Strips in Stereo • Uitgeverij De Harmonie
54 p. (SC)
Er zit meer in een liedje dan je denkt
De lente is in het land. Een periode van paringsdansen en kruisbestuivingen. Zoiets kan serieus tegenvallen (we gaan geen namen noemen), maar ook verrassende resultaten opleveren, zoals het project van Gerrit de Jager en Jean-Marc van Tol. Om de Nederlandse strip bij een groter publiek bekend te maken vroegen ze aan enkele collega’s om een Nederlandstalig lied te verstrippen. Een schot in de roos, bleek achteraf, want de schitterend uitgegeven strip verkocht als zoete broodjes. De presentatie van het album gebeurde al in maart in de Amsterdamse concertzaal Paradisio. Op www.fabchannel.com kan je de voorstelling trouwens nog eens online bekijken. De eerste druk was in een wip uitverkocht en de tweede druk volgde nog diezelfde maand. Nu pas is dit unieke album ook in België verkrijgbaar. Maar het was het wachten meer dan waard.

De meeste van de veertien verstrippingen zijn meer dan geslaagd. Gelaagd zelfs, zoals de bijdrage van Peter Pontiac die op een verbluffende wijze Meisjes van Raymond van het Groenewoud aanpakt. Elk prentje is een waar pareltje. Pontiac gaat zelfs maatschappijkritiek niet uit de weg. Hanco Kolk bewijst nog maar eens dat hij een stripauteur van wereldniveau is met zijn ontroerende en erg persoonlijke interpretatie van Voor Ik Vergeet van Spinvis. En ook Dick Matena’s bewerking van Ketelbinkie (Frans van Schaik) getuigt van grote klasse. Mark Retera verrast dan weer door uit te pakken met een andere tekenstijl dan die we gewoon zijn van zijn Dirkjan-strips. Hij vereeuwigde De Verpleegster van Guido Belcanto op het papier. En Maaike Hartjes, die voor Kinderballade van Boudewijn de Groot koos, toont dat ze meer in haar mars heeft dan we eigenlijk dachten.

Verder leverden ook Gerrit de Jager (Kom van dat Dak af! van Peter Koelewijn), Typex (Moordenaar van Osdorp Posse), Erik Kriek (Malle Babbe van Boudewijn de Groot), Henk Kuijpers (D'n Poot op ’t Gas van Normaal), Joost Swarte (Naakt en Kaal van Monde Leone), Thé Tjong-Khing (En Haar Sneeuwwitte Boezem Was Nauwelijks Bedekt van Johnny Hoes) en Jean-Marc van Tol (Ding-adong van Teach In) gesmaakte bijdragen. Uiteindelijk vallen enkel de bewerkingen van Barbara Stok (Is dit Alles? van Doe Maar) en Hein de Kort (Je Bent zo Lekker Lelijk van Jeroen Zijlstra) tegen. Erg toepasselijke songtitels, bij nader inzien.

Strip in Stereo is een gevarieerd album met vele verschillende tekenstijlen… en muziekgenres zoals je kan horen op de cd die bij het album zit, gaande van rock, rap, kleinkunst, smartlap tot pop. Voor elk wat wils dus. De strip is erg origineel uitgegeven, in de vorm van een platenhoes. Probeer niet dat prijsetiket in de rechterbovenhoek weg te pulken, zoals wij deden. Gelukkig hadden we pas onze nagels geknipt of we hadden deze prachtstrip al geruïneerd.

Voor wie er nog niet genoeg van kan krijgen verscheen er bij uitgeverij Senoeni een heuse bootlegversie, dat niet in Vlaamse stripspeciaalzaken te verkrijgen is. Er zit dus duidelijk muziek in de Nederlandse strip.
> JEROEN FRAN├žOIS — mei 2006