Bibliografie van Dieter vdo
• Fantomia
SNOW 


Dieter vdo • Bries
56 p. (HC)
Herkenningsbelevenis

De uit Izegem afkomstige Dieter Van der Ougstraete publiceerde de voorbije jaren strips en illustraties in heel wat buitenlandse smallpressblaadjes, tot in Korea en Chili toe. Met Snow ligt zijn albumdebuut voor ons en dat mag gezien worden. Maar vooreerst merken we op dat de fraaie hardcoveruitgave ook letterlijk goed aanvoelt. De kartonnen omslag is niet geplastifceerd en voelt daarom ruwer en authentieker aan.

Het verhaal is simpel samen te vatten als een reis van drie personages (een sneeuwman, een rups en een vleermuis) die samen de aangespoelde sneeuwman Snow terug thuis willen brengen. Onderweg komen ze in uiteenlopende werelden terecht met een overvloed aan geen twee gelijk uitziende creaturen. Die wezens lijken uit het diepst van Dieter vdo's fantasie te komen of zijn amusante interpretaties van zeer bekende figuren als ET, Sus Antigoon, Pol (uit Pol, Pel en Pingo), een Smurf, Popeye, Droopy, Nijntje, Robert Crumbs Mr. Natural, Beavis en Butthead, enzovoort, enzoverder. Maar vooral de schilderijen van Pieter Bruegel duiken nog het meest op in je herkenningsbelevenis, tenminste als je referentiekader voor visueel festijn ook op de schilderkunst is ingesteld.

Het oogt allemaal zeer knap en kleurrijk. We hebben nog maar zelden zo'n levendig kleurenpalet in stripvorm gezien. Alleen is het allemaal wel snel uitgelezen want door de afwezigheid van tekst vlieg je doorheen het album. Een tweede 'lezing' dringt zich op want om het verhaal is het in feite toch niet te doen. Het gaat om kijken en zien, om opmerken en om het meebeleven van fantasie uit verfpotjes. Het maakt ons benieuwd naar Dieters volgende album.

> DAVID STEENHUYSE — januari 2014