Bibliografie van George R. R. Martin
• De Hagenridder - A Game of Thrones Prequel
A GAME OF THRONES 5-6


Tommy Patterson + Daniel Abraham/George R. R. Martin • Dark Dragon Books
64 p. (SC)
Alles went

Na een verkoopsucces van de eerste delen in de VS doken ook de vertaalde albums eventjes op in de Vlaamse boekentop 100. Een teken dat de bekendheid van de romanreeks en vooral de tv-serie ook hier garant staat voor een verzekerde verkoop. De ontwikkelingen in het derde tv-seizoen ontlokten heftige reacties en emoties bij talloze kijkers. Maar aan die slachtpartij is de stripreeks nog lang niet toe. Met de delen 5 en 6 wordt pas de eerste helft van het eerste tv-seizoen en tegelijk de eerste roman gerond.

Het leek ons te ingewikkeld om hier alle verhaallijnen op te sommen en je te bedelven onder namen, locaties en situaties. Wie er rustig bij gaat zitten en de meer dan honderdtwintig pagina's die beide delen samen tellen tot zich neemt, begint het nochtans niet te duizelen. Alle intriges worden op de juiste momenten afgewisseld, uiteraard op een spannend ogenblik. Het strekt tot aanbeveling om beide delen na elkaar te lezen om het geheugen fris te houden. Zelf bekijken we de afleveringen van elk tv-seizoen ook in een marathonsessie. Alleen dan komt de geraffineerdheid van alle manipulaties, kuiperijen, machtsspelletjes, drama en emoties ten volle tot zijn recht.

We zijn ook gegroeid in de stripversie van de personages. Nog altijd vergelijken we in het achterhoofd de fysieke verschijning van de strippersonages met hun tv-alter ego's, maar het went, alles went. Ook de tekenstijl van Tommy Patterson, waar we in het begin niet wild over waren, wekt indruk. Het moet allemaal kloppen met de inhoud van de romans. Hij gààt er ook duidelijk voor om er iets memorabels van te maken in plaats van slechts genoegen te nemen als commerciële parasiet. Er is een meerwaarde!

Leuk voor de deelnemers aan de wedstrijd die Stripspeciaalzaak.be afgelopen zomer organiseerde, is de publicatie van alle winnende hommage-illustraties op de extra pagina's van deel 6.

> DAVID STEENHUYSE — november 2013