TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES 1
Verandering Is Constant


Dan Duncan + Kevin Eastman/Tom Waltz • 12bis (Games Collection)
48 p. (SC)
Nostalgisch weerzien

Terwijl drie Turtles en meester Splinter het opnemen tegen Ouwe Hob en zijn bende, is Raphael schijnbaar doelloos aan het rondslenteren in New York. Wanneer hij diezelfde avond getuige is van een vader die zijn zoon duchtig aan het mishandelen is, komt Raphael tussenbeide en kegelt de vader van Casey Jones de deur uit. Ogenblikkelijk groeit er een vriendschappelijke band tussen de schildpad en de jonge kerel. Voortaan is Raphael niet meer alleen.

Klinkt voorgaande korte samenvatting ietwat vreemd? Dan hebben we daar alle begrip voor. Enige verduidelijkende woorden zijn hier zeker op hun plaats. De jonge onderzoekster April O'Neill werd net aangeworven bij Stockgen Research. Hier worden proeven uitgevoerd rond regeneratie. Al snel veroveren vier kleine schildpadden het hart van April. Al worden de schildpadden ook in het oog gehouden door een ander laboratoriumdier, de oude rat Splinter. Een groep ninja's, gestuurd door de illustere generaal Krang, is uit op enkele geheimen van Stockgen. April, die laat aan het werk is, wordt overvallen maar gered door de dappere rat. In het vechtgewoel belanden Splinter en de schildpadden in een groene substantie die hun DNA doet muteren. Zij worden levensgroot, denken, spreken en handelen schijnbaar als mensen.

Mannen van rond de dertig jaar waren jongetjes toen de Teenage Mutant Ninja Turtles een tekenfilmfenomeen waren. Wij waren aanvankelijk dan ook sceptisch om deze strip ter hand te nemen. Nostalgie kan iets vreemd zijn, en een oud weerzien kan tegenvallen. Niets is echter minder waar. Deze strip is om te beginnen geen kinderstrip (toch niet voor de kleinere kinderen). Harde scènes waar rake klappen vallen, huiselijk geweld, proeven op dieren,... Deze iets volwassener uitvoering hebben we te danken aan een van de bedenkers van de originele comicreeks: Kevin Eastman. Hij is al sinds het begin van de jaren 1980 bezig met verhalen rond zijn Turtles, en dat voel je. Er zit een enorme vaart in het verhaal. Dan Duncan zorgt voor erg dynamisch tekenwerk dat hier nauw bij aansluit. Een recept voor succes denken we dan.

Conclusie: voor al wie van de tekenfilmserie uit de late jaren 1980 en vroege jaren 1990 hield... dit moet je gelezen hebben! Hopelijk promoot Dark Dragon Books deze strip zoals het hoort, want een breder publiek zal overtuigd moeten worden. Wie eens een kijkje gaat nemen bij de Amerikaanse uitgeverij IDW merkt al snel dat er tonnen knappe verhalen in de wachtrij staan. En voor wie zich echt niet kan inhouden, zendt Nickelodeon inmiddels het tweede seizoen van de nieuwe animatiereeks uit. Cowabunga!

> JACKY CORNELIS — november 2013