STRUIKELEN 


Pieter Rosseel • Syndikaat
112 p. (HC)
IJzersterk debuut

"Vrouwen gaan uit om te vergeten

Mannen om bij de vrouwen te zijn

Vrouwen willen praten en eten

Mannen verkiezen de korte pijn

En in Gent

En in Gent

En in Gent?"

De Mens had weer eens gelijk. Gent blijft in je hangen. Zelfs al ben je er jaren weg. Ook de vier studenten — Francis, Nia, Alexander en Sven — zijn aan hun laatste jaar Gent bezig. Straks kunnen ze pronken met hun diploma kunstwetenschappen, filosofie of geschiedenis. Straks wacht hen het echte leven. Straks zijn ze actief op de eeuwige interimjachtvelden, of gewoonweg werkloos. Straks... Er is helemaal geen straks. Abrupt worden ze wakker. Ze ontwaken uit hun cocon van fuiven, uitslapen en studeren. Is er nog een toekomst? Of openen er zich net nieuwe mogelijkheden? Hoelang kunnen ze Gent nog in hen toelaten? Geplaagd door de typische vragen op momenten van verandering versterkt het viertal elkaars naïeve gedachtestroom. Struikelend zoeken ze hun weg doorheen hun laatste maanden als student.

"Zou ze mogen van haar moeder

Zeg me ben je rijk voor mij?

En in Gent

En in Gent

En in Gent?"


Struikelen is de debuutstrip van Pieter Rosseel. Voor zijn studies burgerlijk ingenieur-architect belandde hij in Gent, waar hij net als zijn protagonisten de geneugten van het studentikoze bestaan leerde kennen en waarderen. Tot consternatie van de ene en jolijt van de andere, koos hij daarna voor een bestaan als grafisch ontwerper en striptekenaar. Na het lezen van Struikelen kunnen we die beslissing alleen maar toejuichen. Grafisch lijkt de debutant veel van zijn lezers te verwachten, maar schijn bedriegt. Struikelen is absoluut geen kunstjesstrip. Wat is die man gegroeid sinds zijn deelname aan de Plastieken Plunk in 2012! Dit is uitgepuurd. Dit is raak. De tekeningen schitteren als een Vlaamse versie van een Wajang-schimmenspel. En het schaarse kleurenpalet versterkt dit gevoel nog. Maar de grafische uitbundigheid staat een klassieke, logische opbouw gelukkig niet in de weg. Struikelen is bovenal een consistent verhaal gezegend mét vlijmscherpe dialogen. Knap!

Enkele jaren geleden brak Brecht Evens internationaal door. In zijn kielzog dobberen nog steeds talenten rond als Frederik Van den Stock, Delphine Frantzen en andere Mathias van den Berges. Maar al bij al blijft het relatief stil rond hen. Nu is er eindelijk een fris talent mét een eigen stijl boven water gekomen. Zijn naam is Pieter Rosseel. Onthoud die naam.

Voor wie er nog mocht aan twijfelen. Struikelen is een debuut dat staat als een huis.

> WOUTER PORTEMAN — november 2013