Bibliografie van Steve Cuzor
• Een Ster van Zwart Katoen
• O'Boys
• O'Boys
• Quintett
Bibliografie van Laurent-Frédéric Bollée
• ApocalypseMania
• De 13 Geboden
• De Pijl van Nemrod
• Deadline
• Een Lange Bloedige Nacht
• Laowai
• Matt Peterson
• Sinclair
XIII MYSTERY 6
Billy Stockton


Steve Cuzor + Laurent-Frédéric Bollée • Dargaud
56 p. (HC & SC)
Tranen van geluk

De hoofdpersoon van dit zesde deel in de XIII Mystery-serie heet Billy Stockton. Wie was dat ook alweer? Geen schande hoor als je niet alle personages uit het XIII-universum uit je hoofd kunt opnoemen. Laat staan dat je alle nevenpersonages nog kent! Voor Billy Stockton moeten we zelfs meer dan 25 jaar terug in de tijd, want zijn verschijning dateert uit het derde deel van de hoofdreeks, het album Alle Tranen van de Hel.

Op de eerste pagina van dit spin-offalbum zien we het vervolg op een van de slotscènes uit dat meesterlijke derde deel van de hand van de scheppers van deze reeks, William Vance en Jean Van Hamme. XIII ontsnapt met de hulp van luitenant Jones uit de Plain Rock-gevangenis. Ze ontkomen door verticaal op te stijgen in een supersonisch geheim militair toestel. Vervolgens gaan we terug in de tijd en maken kennis met Billy Stockton, de jonge jongen die mee ontsnapte met XIII, maar het niet overleefde.

Billy verliest op zeer jonge leeftijd zijn ouders bij een vliegtuigongeluk, hij is de enige erfgenaam van een familiefortuin, maar kan daar pas over beschikken als hij meerderjarig is. Tot die tijd wordt hij opgevoed door een verre tante en haar hufterige man op een troosteloze boerderij in Oklahoma. Al snel wordt duidelijk dat Billy weinig liefde hoeft te verwachten van zijn nieuwe stiefouders, het is ze vooral te doen om de financiële vergoeding die ze ontvangen. Maar Billy is, om het voorzichtig uit te drukken, zelf ook geen engeltje. De hersenbeschadiging die hij in het vliegtuigongeval heeft opgelopen, is daar waarschijnlijk de oorzaak van. Zijn beste vriend is een vogelverschrikker en als hij een in het bos gestrande gewonde vrouwelijke militair aanziet voor zijn overleden moeder wordt ons duidelijk dat hij flink geestesziek is. Maar hij weet dat nog goed te verbergen. Zijn obsessie voor deze vrouw, de toekomstige schoondochter van rechter Allenby, een van de sleutelfiguren uit de hoofdreeks, houdt echter aan, zij drijft hem uiteindelijk tot zijn wandaad waardoor hij in de Plain Rock-gevangenis bij XIII terecht komt. En daar herkennen we meteen de vlasblonde jongen die per se wil mee ontsnappen.

In het knappe scenario linkt Laurent-Frédéric Bollée het levensverhaal van Billy Stockton op een geloofwaardige manier aan de hoofdreeks. Ook weet hij in onze ogen zeer treffend de kenmerkende spannende sfeer op te roepen uit de onvergetelijke begindagen van deze reeks. Het tekenwerk van Steve Cuzor maakt het af. Zijn realistische stijl, die we kennen van zijn meest recente reeks O'Boys, past goed bij dit de donkere stijl van het verhaal.

Zowel in het begin als bij het einde van het album wordt de verbinding gelegd met het bronalbum van de hoofdreeks Alle Tranen van de Hel. In het slot krijgen we de aanbeveling om het vervolg in dat album op te pikken. Wij pinken een traantje van geluk weg bij deze uitnodiging om zo weer de hele cyclus te mogen herlezen, laat staan wat het moet betekenen voor nieuwe lezers die deze reeks nog mogen ontdekken.

> JEROEN VERMEIJ — november 2013