Bibliografie van Ilah
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Mira
CORDELIA 
De Doos van Cordelia (deel 1-2-3-4)


Ilah • Oogachtend
232 p. (SC)
Feminisme met een relativerende knipoog
We wreven even onze ogen uit toen we die zaterdagochtend onze stamstripwinkel binnenliepen. Ja, even dachten we zelfs dat we, nog beneveld door onze vrijdagse Duvel-sessie, per abuis onze favoriete striptent waren binnengelopen. In de rekken zagen we immers een rechthoekige verpakking liggen, met als opschrift De Doos van Cordelia... Kanonneuh, zou Biebel zeggen!

Bon, enigszins geprikkeld (zowel wij als onze nieuwsgierigheid) lieten we ons dus verleiden tot de aanschaf... om achteraf tot de vaststelling te komen dat we hier te maken hadden met een jammerlijk geval van misleidende reclame! Nog een geluk dat de uiteindelijke inhoud, een verzamelbox van vier uiterst grappige boekjes, allerminst een teleurstelling was.

Inge Liesbeth Alfonsina Heremans (Ilah) vertelt al enkele jaren de ‘avonturen’ van haar alter ego Cordelia in een aaneenrijging van dagdagelijkse beslommeringen en lichtfilosofische levensbeschouwingen. Dat het er vaak lichtjes aangebrand aan toegaat (discussies over anale of orale seks, strings, standjes,...), is voor ons een extra pluspunt. Maar ook het door Ilah uitgevonden "feminisme met een relativerende knipoog" gaat er prima in. Het leukste zijn echter de ontelbare herkenbare situaties, die ons vaak een instemmend "ja, dat heb ik ook wel eens voor" ontlokken. En dat steeds met een flinke dosis humor. Liesbeth Alfonsina Cordelia Heremans is niet voor niets "LACH" — jaja, onze zielenknijper experimenteert nu met de revolutionaire "vergezochte-anagramtherapie"!

Opvallend is ook de evolutie van Cordelia doorheen de vier delen in deze box. Net als haar geestelijke mama, wordt ook zij ouder. En grappiger. Al weten we niet of ook dat het geval is voor haar geestelijke mama, nietwaar? Daarenboven is er een tekentechnische evolutie. De tekeningen blijven net als de uitspraken en de gedachten van Cordelia erg eenvoudig en sober, maar zijzelf ziet er in de opeenvolgende albums steeds beter uit. We kunnen dan ook terecht spreken van een Chateau d’Ilah: beter wordend met de leeftijd. Hopelijk zijn we er nog bij als over veertig jaar de avonturen van de ondeugende en erg ad rem reagerende oma Cordelia worden gepubliceerd. De tiende verzamelbox zal tegen die tijd ongetwijfeld in de winkels liggen, met een ongemeen catchy titel: "Cordelia, de oude doos"!
> PETER D'HERDT — mei 2006