Bibliografie van Michiel van de Pol
• Balletjes
• Cartoondiarree
• Medicijnman
• Op Missie
• Scherpschutters
• Spotters
• Terug naar Johan
MICHIELTJES JONGENSHART 


Michiel van de Pol • Silvester
144 p. (SC)
Recht uit het hart

Het internet biedt de laatste jaren steeds vaker een uitermate geschikt forum voor jonge stripmakers die op een snelle manier toch een ruim publiek willen bereiken. De Nederlandse stripmaker Michiel van de Pol tekende wel al langere tijd stripverhalen, maar zijn website Cartoondiarree met daarop dagelijks een nieuwe cartoon bezorgde hem toch een groot en vooral trouw publiek. Hij publiceerde eerder twee autobiografische albums rond Medicijnman, de naam die hij zichzelf in deze verhalen geeft als medicijnenleverancier van een apotheek.

Michieltjes Jongenshart is zijn eerste verhaal van lange adem en meteen gooit hij er maar liefst 140 pagina’s tegenaan. Van de Pol brengt het er echter goed vanaf. Op een klassevolle manier combineert hij alledaagse anekdotes met ruimere bespiegelingen over zijn kunstenaarsschap en de liefde. De auteur hanteert regelmatig visuele metaforen die de gevoelens van de personages mooi verbeelden. Doorheen de jaren is zijn tekenstijl ook heel wat leesbaarder geworden. Waar hij zich in de Medicijnman-albums soms wat te zeer liet gaan in woord en beeld waardoor het geheel een moeilijk te ontwarren chaos leek, schittert Michieltjes Jongenshart in zijn stilistische eenvoud. Inhoudelijk beschrijft de auteur in dit album zijn studentenjaren en de ontwikkeling van zijn liefdesleven in die periode. Mooi is vooral de gedoseerde mix van het gênante en het charmante, zoals dat in de sterke autobiografische strips steeds aanwezig is.

Tot nu toe werkte Michiel van de Pol steevast voor een beperkt publiek, hopelijk ontdekt met Michieltjes Jongenshart nu ook een breder publiek het fijne werk van deze tekenaar. Sterauteur Lewis Trondheim (Donjon, Kaput & Zosky) bleek tijdens de Haarlemse Stripdagen alvast verkocht, waar wachten we nog op?

> MARC BASTIJNS — juni 2006