Bibliografie van Daniel van den Broek
• Uuterwaerdt
• Viktor & Frenky
Bibliografie van Ivan Claeys
• Ben Hur (Classix)
• De Avonturen van Tommeke
• De Lustige Kapoentjes
• De Vijfde Man
• De Vis & Ivo
• Mr. Nobody
TURPIN 1
Over Struikrovers & Piraten


Daniel van den Broek + Ivan Claeys • V.O.Stripgilde
48 p. (SC)
Zoete koek

De Engelse struikrover Rick Turpin houdt een koets staande om te overvallen. Het gezelschap is niet onder de indruk en dra moet Turpin afdruipen. Bij de volgende ontmoeting vallen de maskers. Turpin is eigenlijk geen echte struikrover. Voor een verveelde aristocraat gaat hij in op onnozele weddenschappen, in dit geval of hij in staat is een koets te overvallen. De vijf lieden die zich niet gewonnen gaven, zijn dan weer geheim agenten in dienst van de kroon. Turpin en zijn rijke maat Charles worden gechanteerd om mee naar het Caraïbische Portville te varen en er een belangrijke opdracht uit te voeren. En daar start een komisch, exotisch avontuur met een geile gouverneur, een luidruchtige piraat en een geniepige spion, gezwind verteld door de Nederlandse tekenaar Daniel van den Broek en de Vlaamse scenarist Ivan Claeys.

Het eerste verhaal van Turpin liep in 2013 in Eppo. Dat ging er als zoete koek met geconfijte vruchten en suikerbolletjes in. Het is een van de grappigste strips die Eppo nieuwe stijl al publiceerde. Vergelijkingen met Gilles de Geus vielen in de vele positieve commentaren. Op hun best en op ons mildst kunnen we de auteurs zelfs Asterix-maniertjes toedichten, zowel in de grafische uitwerking van de humoristische figuurtjes, allemaal zeer aangenaam ingekleurd ook, en hun expressiviteit als de typering van de personages. Als hoofdfiguur komt Turpin evenwel nog niet volledig uit de verf. Het ensemble van vijf geheim agenten duwt hem meermaals van het voortoneel. De knappe Lady Patterson met haar overtuigende troeven (dan hebben we het over haar vuisten), haar overjaarse, hardhorige echtgenoot Lord Patterson, de sterke Hercules, een ziekelijk onderdeurtje en James Pond, de leider van het allegaartje, zijn allemaal nevenpersonages met wie Ivan Claeys jongleert om ze een plaatsje in zijn verhaal te geven. Het zal ons benieuwen hoe hij verder met hen omspringt in volgende delen.

De auteurs gaven het eerste album in eigen beheer uit bij Stripgilde waar Steven Dupré en Kristof Spaey respectievelijk Midgard en de trilogie Misschien/Nooit/Ooit onderbrachten. Wij gunnen hen alle succes zodat we er effectief van verzekerd zijn dat er een tweede album komt. Een derde en nog veel meer mogen ook.

> DAVID STEENHUYSE — september 2013